Мексико обмисля директни споразумения с фермери в САЩ, Аржентина и

...
Мексико обмисля директни споразумения с фермери в САЩ, Аржентина и
Коментари Харесай

Мексико потвърди забраната за внос на генномодифицираната царевица от 2024 г.

Мексико обмисля директни съглашения с фермери в Съединени американски щати, Аржентина и Бразилия, с цел да обезпечи вноса на немодифицирана жълта царевица, сподели заместник-министърът на земеделието на страната, добавяйки, че възбраната за генетично модифицирана (ГМ) царевица от 2024 година не се променя, заяви Ройтерс.

Заместник-министърът на земеделието Виктор Суарес съобщи, че Мексико е на път да понижи на половина вноса си от Съединени американски щати на жълта царевица, употребена най-вече за храна на добитък, когато възбраната влезе в действие през 2024 година посредством увеличено вътрешно произвеждане.

За да компенсира оставащата празнота, страната ще търси благоприятни условия за покупко-продажби с фермери в други страни за развъждане на не-ГМ царевица и продажбата ѝ на Мексико, разяснява Суарес.

" Има доста други възможности на вноса на жълта царевица без ГМО от Съединените щати ", сподели Суарес в изявление в сряда.

Това е най-силната индикация до момента от Министерството на земеделието на Мексико, че възбраната ще засегне жълтата царевица, предопределена за храна за добитък и е назад на уверенията на министъра на земеделието Виктор Вилалобос, дадени на неговия сътрудник от Съединени американски щати предходната година, че Мексико няма да ограничи вноса на генетично модифицирана царевица от Съединените щати.

Мексико, един от най-големите купувачи на царевица в света, сега внася към 17 милиона тона зърно от Съединени американски щати годишно, по-голямата част от което е жълта царевица за храна на животни.

Указът от 2020 година на президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор има за цел последователно унищожаване на ГМ царевицата и хербицида глифозат до 2024 година Поддръжниците споделят, че ГМ семената могат да замърсят старите локални сортове на Мексико и показват проучвания, показващи неподходящи резултати на глифозата.

Американските фермерски лобита настояват, че възбраната ще аргументи милиарди долари стопански вреди и на двете страни и приканиха Вашингтон да я оспори според комерсиалното съглашение сред Съединените щати, Мексико и Канада (USMCA).

MAIZALL, интернационална камара, представляваща производителите в Аржентина, Бразилия и Съединените щати, виновни за повече от 80 % от световния експорт на царевица, съобщи, че няма да промени методите си за произвеждане на царевица с не-ГМО, с цел да се приспособи към Мексико. Те показаха песимизъм, че страната може да откри задоволително негенномодифицирана царевица, с цел да задоволи потребностите си.

Суарес сподели, че не има вяра указът на Мексико да съставлява някакво нарушаване на USMCA, като добави, че страната " не е задължена да купува и отглежда ГМ царевица ". " Ние почитаме и се грижим за комерсиалния пакт, само че USMCA не е Бог, нито е нашата конституция ", разяснява той.

Като част от акцията на Лопес Обрадор да направи Мексико самодостатъчно във всичко - от сила до храна, локалното произвеждане на царевица се е нараснало леко сред 1 и 2 % годишно посредством безвъзмездни торове, разширение на напояването и други тласъци, основно за дребни и междинни фермери.

Според Суарес вносът на жълта царевица е станал по-скъп от локалното произвеждане, което е още един тласък за фермерите.

Той е уверен, че Мексико ще създава към 8 милиона тона царевица, която към този момент няма да внася от американските фермери след 2024 година Правителството работи за подписване на съглашения с локални производители на царевица за съответно увеличение на производството на жълта царевица до 6 милиона тона, посочи Суарес и изрази вярата си, че ще съумеят да го реализиран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР