Мексико и Канада ще остават част от Северноамериканското споразумение за

...
Мексико и Канада ще остават част от Северноамериканското споразумение за
Коментари Харесай

Мексико и Канада ще останат в NAFTA дори ако САЩ се изтеглят

Мексико и Канада ще остават част от Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA) даже в случай че Съединени американски щати го изоставен, сподели мексиканският министър на стопанската система Илдефонсо Гуахардо, представен от " Ройтерс ".
" NAFTA ще продължи да контролира връзките сред Мексико и Канада, " сподели Гуахардо на събитие в Мексико Сити. " Решението, според от това по какъв начин подходим към договарянията, е на Съединените щати... Нито Канада, нито Мексико ще разгласят, че напущат (NAFTA), тъй като желаеме да продължим да бъдем контролирани от NAFTA, " сподели министърът пред депутати.

В петък договарящи от Съединени американски щати, Мексико и Канада се срещат в мексиканската столица, с цел да работят по смяната на съглашението, от което американският президент Доналд Тръмп заплаши да изтегли Съединени американски щати, в случай че предоговореният вид не подхожда на ползите на страната му. Това е втората среща, откогато диалозите започнаха преди две седмици.

Малко преди нея Тръмп позволи, че може би ще е добра концепция Вашингтон да се отдръпна от съглашението, тъй като това ще укрепи преговорните позиции на Съединени американски щати. Мексико от своя страна се закани да напусне договарянията, в случай че това се случи. След като встъпи в служба, Тръмп разгласи, че съглашението коства на Съединени американски щати работни места и промишлен потенциал. Според Мексико обаче то е направило района по-конкурентоспособен.

Сред измененията, които желае президентът, е въвеждането на клаузи, които да дават по-широка опция за антидъмпингови каузи или даже да вкарат квоти за импорт на някои артикули. Пример е търговията с плодове и зеленчуци сред Съединени американски щати и Мексико, защото последната страна отглежда и внася сходна продукция целогодишно, до момента в който за Съединените щати тя е сезонна.

Съпротива против предоговарянето

Междувременно няколко американски бизнес групи от търговията на дребно, ресторантьорството и земеделието изпратиха писма до представители на адмиистрацията, с цел да предупредят, че по-голямата опция за такива каузи против Мексико може нанесат щета на американски производители и консуматори.

Според търговците на дребно и хранителната промишленост американските производители може да се окажат застрашени от контрамерки, в случай че американските управляващи подадат недоволства поради импорт на артикули като авокадо или домати.

В друго писмо се споделя, че " в случай че сезонни цени се наложат, да вземем за пример, на доматите, Мексико и Канада може да вземат ограничения за огромен брой американски аграрни артикули и този затворен кръг да ограничи доста търговията в земеделието. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР