Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отхвърли твърденията, че правителството

...
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отхвърли твърденията, че правителството
Коментари Харесай

Президентът на Мексико: Нашите военни вече не използват софтуера Пегас за шпиониране на опозицията


Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отхвърли изказванията, че държавното управление му е шпионирало членове на опозицията, като опроверга появили се в медиите обвинявания, че военните са хакнали телефоните на минимум трима души, употребявайки израелския шпионски програмен продукт " Пегас ", оповестиха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Не е правилно, че публицисти или опозиционери са бил шпионирани ", съобщи Лопес Обрадор пред медиите. " Армията не се е занимавала с шпионаж. Това, което се прави, е (събиране) на разследваща информация за справяне с нарушителите ".

Според няколко медии през последните дни група хакери - известни като " Гуакамая " - са извлекли информация от армейска база данни, показваща, че въоръжените сили са траяли да употребява шпионския програмен продукт " Пегас " след встъпването в служба на Лопес Обрадор през 2018 година, когато той увери, че при неговия мандат няма да има повече злоупотреби със противоречивия програмен продукт.

Твърди се, че телефоните на двама публицисти и деятел за правата на индивида са били инфектирани с шпионския програмен продукт сред 2019 година и 2021 година, съгласно мексиканската организация за цифрови права R3D, получила техническата поддръжка на плана за киберсигурност Citizen Lab.

Твърденията за корист с " Пегас " в Мексико датират от 2017 година, когато страната беше ръководена от президента Енрике Пеня Нието. Те се появиха още веднъж през юли 2021 година след нови медийни разкрития. Лопес Обрадор не удостовери, нито отхвърли дали военното разузнаване към момента употребява софтуера, само че даде обещание, че военните ще показват отчет по въпроса.

" Ние не сме същите като предходните (правителства). Поех ангажимент никой да не бъде шпиониран, никой член на опозицията ", настоя президентът. Според Лопес Обрадор неговите политически съперници стоят зад приключването на информация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР