Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор е изпрати писмо до

...
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор е изпрати писмо до
Коментари Харесай

Мексико поиска извинение от Испания за геноцида отпреди 500 години

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор е изпрати писмо до испанския крал Фелипе VI и до папа Франциск с искане за опрощение за нарушаването на правата на индивида, осъществено по време на завладяването на района, съобщи Би Би Си.

Обрадор акцентира, че коренното население на Мексико е станало жертва на кланета. В изявление в руините на античен мексикански град, той прикани да се направи цялостна равносметка на направените несгоди.

Испания отхвърли апела и прикани за „ градивна вероятност “.

Мексиканският водач бе безсърдечен в рецензиите си и към Испания, и към Ватикана с думите: „ Време е за помиряване. Но дано първо да желаяме амнистия “.

Правителството в Мадрид отговори бързо и изрично отхвърли настояването за опрощение. „ Пристигането преди 500 година на испанци в актуалната мексиканска територия не може да бъде съдено в светлината на актуалните фактори “, се показва в испанското мнение, което добавя: „ Нашите приятелски народи постоянно са знаели по какъв начин да разчитат споделеното минало без яд ", заяви БНР.

Испанският поход към Америките стартира с идването на експедицията на Христофор Колумб през 1492 година Следва завладяването на Мексико, когато дребната войска на Ернан Кортес дебаркира в днешния щат Веракрус през 1519 година Две години по-късно мощната Ацтекска империя е разгромена и стартира началото на 300-годишно испанско ръководство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР