Мексиканският граничен град се бори да намери място за мигранти дори с нов подслон

...
Мексиканската имиграционна агенция и католическа група за подпомагане предлагат нещо,
Коментари Харесай

Мексиканската имиграционна агенция и католическа група за подпомагане предлагат нещо, което може да е поне частично решение за мизерните условията в лагерите точно на юг от Браунсвил, Тексас

От VALERIE GONZALEZ Associated Press, 23 август 2023 г., 13:57 ч. Хаити, Венецуела и другаде превърнаха парчета пластмаса, плакати и въжета в импровизирани домове.

Мексиканската имиграционна агенция и католическа група за подпомагане предлагат нещо, което може да бъде поне частично решение на условията в този и други лагери точно на юг от Браунсвил, Тексас, където хиляди хора чакат с надеждата да в крайна сметка влязоха в САЩ Миналата седмица те отвориха временен открит подслон в Матаморос за до 850 души.

През първия ден се преместиха 500 хаитяни, които живееха на стара бензиностанция, и около 150 души, които лагеруваха край реката.

Приютът на открито изглежда крайно недостатъчен, за да побере хилядите мигранти, живеещи в града, и другите, които пристигат всеки ден, мексиканските власти казват, че може да се разшири.

За мнозина това е стъпка в правилната посока.

„Ние сме тук и ние чувствам се по-сигурно от това как живеехме там, изложени на всичко“, каза Луиза Ернандес, 34-годишна венецуелка, която описа как е била отвлечена в Мексико. В продължение на седмици тя беше в лагера близо до реката, който се простира на четири обиколки около писта с олимпийски размери.

Венецуелска спътница на Ернандес, която се идентифицира само като Луиза от страх за нейната безопасност каза, че мнозина предпочитат да останат в лагери, защото се страхуват да не бъдат депортирани от временния приют, въпреки уверенията на мексикански служители, че не са изправени пред такъв риск.

Опитът на правителството на САЩ да създаде по-подредена система за хората да търсят убежище чрез създаване на ново мобилно приложение не облекчи ситуацията в лагерите в Матаморос, въпреки че други градове в Мексико съобщиха за подобрения.

Тихуана, най-големият мексикански граничен град, съобщи за по-малко пренаселени приюти за мигранти, след като приложението CBP One разшири до 1450 срещи на ден през май и направи други промени. Хора с уговорени срещи се редят три пъти на ден на граничен пункт в Тихуана за Сан Диего, същото място, където властите насилствено изгониха мигранти от мизерен лагер през 2021 г.

Мексикански властите в щата Чихуахуа, който включва Сиудад Хуарес, съобщиха, че приютите за мигранти са паднали до 60% заетост след промените през май.

Но в Матаморос, град с около 500 000 жители хора, известни с подхранвано от наркотици насилие, тези, които са пожелали назначения в CBP One, стават мишени за отвличане. Мръсотията е навсякъде.

„Ние се къпем в Рио Браво, за който ни казаха, че е замърсен“, каза Едит Уолдан, 29-годишна жителка на Хондурас, която сега в САЩ, но пазеше срещата си в CBP One в тайна, докато беше в Матаморос, защото се страхуваше да бъде отвлечена. „Гладни сме. Ние сме в жегата. Страдаме, но няма друг начин."

Мигрантите могат да търсят срещи от всяка точка на Северно Мексико - живеят чак на юг като Мексико Сити - но много все още се събират в градовете близо до границата на САЩ.

Американските власти казват, че обикновено са необходими шест до осем седмици ежедневни опити, за да си уговорите час на CBP One. Много мигранти, интервюирани от Асошиейтед прес, казаха те се опитваха около три месеца, въпреки че някои казаха, че са извадили късмет само след няколко дни опити.

Мексиканският национален институт за миграция иска големия лагер в Матаморос демонтиран.

„Приютът има за цел да осигури безопасно и подходящо пространство за онези, които чакат грижи за своите молби за убежище“, се казва в изявление на агенцията.

Приютът се намира на паркинг и павиран вход към неизползвана болница. Тебеширените контури маркират разположението на палатките, определени за семействата. Приютът разполага с патрули за сигурност, преносими душове, тоалетни, станции за миене на ръце и кухня.

Децата се тълпяха на нова детска площадка, която заема едно от малкото тревни места в подслон, тъй като родителите се наредиха на опашка до входа, за да се регистрират миналата седмица. Доброволците изрязаха дупки в брезентите, за да позволят по-добра вентилация, тъй като мигрантите ценят редкия бриз.

The Sidewalk School, група, която предлага медицински услуги в близост до лагера, казва на мигрантите, че условията са по-добри в затворения приют на открито, отколкото в импровизираните лагери, където са отишли ​​нападения нагоре, но е трудна продажба.

Джоер, 33-годишен венецуелец, който е живял в лагер от три месеца, каза, че приютът може да е подходящ за семействата, но смята, че комендантският час ще подкопае чувството на общността.

Джоер, който отказа да назове пълното си име от съображения за безопасност, продава напитки, закуски и цигари на мигранти в район, който според него оживява като „булевард“ " през нощта.

„Представете си, че сте затворени през нощта и обикаляте като кокошарник, сякаш сте пиле“, каза Джоер, мислейки си за живота в приюта.

Първия ден, когато приютът беше отворен, Джоер отбеляза, че около 100 души са напуснали лагера. Но същата нощ пристигнаха около 300 нови мигранти.

___

Авторът на Associated Press Елиът Спагат в Сан Диего допринесе.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР