Мексиканският град ще глобява изпълнители на „мизогинистични“ песни

...
Северният мексикански град Чихуахуа ще налага глоби за изпълнения на
Коментари Харесай

Северният мексикански град Чихуахуа ще налага глоби за изпълнения на живо на песни, смятани за женомразки.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Градският съвет прие мярка, която му позволява да налага данъци до 1,2 милиона песо ($72 000; £56 000) за възпроизвеждане на текстове, които "дискриминират" жените сред „пандемия“ от насилие, основано на пола.

Десет жени и момичета биват убивани всеки ден в Мексико, казват от ООН.

Chihuahua преди това е ограничил песните, смятани за възхваляващи наркопрестъпления.

Новата мярка ще бъде насочена към текстове, насърчаващи „очерняне, дискриминация, маргинализация или изключване“ на жените.

Градските съветници на Чихуахуа казаха, че е насочено към защита на достойнството на жените и семейството, както и към защита на правата на човека.

Във видео, публикувано във Facebook, кметът Марко Бонила каза, че седем от 10 обаждания до службите за спешна помощ в града са били свързани с домашно насилие, особено срещу жени.

Той добави, че принципът на свободата на словото означава, че градът не може да забранява появата на групи, които изпълняват песни, които очернят жените.

"Но това, което можем да направим, е да гарантираме, че глобите, които налагаме [за подобни изпълнения] отиват в приюти за малтретирани жени или в програми за предотвратяване на насилието. "

Мярката предизвика критики от Франсиско Санчес, конгресмен от по-широкия щат Чихуахуа, който описа хода като „безполезен и анахроничен“.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Местните медии се съмняват дали това може да повлияе на бъдещи концерти на добре известни изпълнители на регетон и популярния жанр corridos tumbados, като мексиканския певец Песо Плума и пуерториканската звезда Bad Bunny.

Това не е първият опит на града да санкционира музикални изпълнения, смятани за свързани с насилие под една или друга форма.

Los Tigres del Norte, една от най-известните групи в Мексико, беше глобена през 2017 г. за изпълнение на narcocorrido: песен, възхваляваща трафика на наркотици. Въпреки това санкцията не намали популярността на групата.

Популярният курортен град Канкун отиде дори по-далеч по-рано тази година, забранявайки събития, които смятат за „насърчаващи насилието ".

След новата мярка мексиканският певец El Komander отмени концерта си в Канкун.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР