Междувременно в Икономист генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските въоръжени

...
Междувременно в Икономист генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските въоръжени
Коментари Харесай

The Spectator: Балансиране на реалността с PR. Губи ли Западът интереса си към Украйна?

Междувременно в " Икономист " военачалник Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските въоръжени сили и друга икона на националната резистентност, признава, че войната е изпаднала в патова обстановка, " тъкмо както през Първата международна война ". Макар да твърди, че " Русия е изгубила най-малко 150 000 души " - апропо, това е към три пъти повече от множеството оценки на западните държавни управления - той признава, че Москва не демонстрира признаци на помирение и предизвестява, че в случай че Украйна не получи още по-модерни оръжия, спорът може да затъне в " окопна война ", която " може да се проточи с години и да изтощи украинската страна ".

Отчасти и на напълно човешко равнище има аргумент и двамата мъже да са изтощени, даже обезверени. Зеленски има претрупан график от пътувания в чужбина и обществени изявления в ролята си на основен покровител на Киев. Залужни управлява своята част от най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 година насам, в която опциите на Украйна постоянно се дефинират от това, до каква степен и какъв брой бързо задграничните поддръжници желаят да я въоръжат.

Междувременно признанието на Залужни, че " най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив ", може би е много явно. Украинската лятна атака, въпреки и да нанесе несъразмерни вреди на съветските войски и качества, не съумя да реализира предстоящите териториални придобивки. Дните, в които най-верните поддръжници на Украйна с убеденост чакаха, че нейните войски ще си върнат Мелитопол или ще си пробият път до брега на Азовско море, от дълго време отминаха. Дори краткотрайната цел - пътният и железопътен възел Токмак - наподобява малко евентуално да бъде достигната, макар че е в обсега на украинската артилерия.

При тези условия изказванията на двамата " З " наподобява отразяват тактика за балансиране на действителността с PR. Те би трябвало да признаят, че контраофанзивата е имала доста по-малко впечатляващи резултати от изтъкваните и предстоящите, като в същото време поддържат морала вкъщи. Проучванията на публичното мнение към момента демонстрират твърда поддръжка за Зеленски, както и за продължение на войната до цялостна победа. На процедура обаче нещата не са толкоз ясни. Със сигурност процесът на украинска военна тегоба се постанова да бъде все по-принудителен. Съществуват и опасения, че в случай че Москва успее още веднъж да наруши доста енергийните доставки за Украйна тази зима, това може да докара до политически отзив.

В същото време двамата мъже преценят по какъв начин да запазят ангажираността и поддръжката на Запада, изключително откакто събитията в Близкия изток ненадейно лишават вниманието на медиите, обществеността и политиците. Един украински чиновник много солипсистично измърмори, че " нито Хамас, нито Израел ни вършат услуги ".

Докато наскоро линията на Киев беше " дайте ни повече и можем да спечелим бързо ", в този момент тя се трансформира в " дайте ни повече или това ще се проточи до безспир ". По този метод те се пробват да се възползват от опасенията, че спорът, който към този момент коства на Запада повече от 200 милиарда паунда единствено под формата на директна помощ през първите 18 месеца, може да се трансформира във " безконечна война ". (По подигравка на ориста това е и съществена част от тактиката на Владимир Путин, който се пробва да пречупи волята и единството на Запада.)

В края на краищата, макар че Урсула фон дер Лайен може и да отхвърля изказванието, че на Запад има " отмалялост от Украйна ", италианският министър-председател Джорджия Мелони по-скоро пусна котката от торбата, когато, мислейки, че беседва с представител на Африканския съюз, а не с двойка известни съветски телефонни шегаджии, призна, че " има огромна отмалялост... от всички страни ", тъй че " наближава моментът, в който всички схващат, че се нуждаем от излаз ". Междувременно доста публични лица в Съединените щати работят по " графика на Тръмп ", пробвайки се да подсигуряват, че спорът ще бъде позволен или че военната инерция ще бъде необратимо застъпена от Киев преди възможна промяна на държавното управление там.

Използвайки идиома на своето минало в шоубизнеса, Зеленски признава риска: " виждаме, че незабавно щом [хората на Запад] стартират да се уморяват, това става като шоу за тях: " Не мога да виждам това повтаряне за десети път ". Неговата - и на Залужни - задача е да ни държи ангажирани.

Превод: Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР