Междуведомственият координационен център на ГДБОП спря работа, твърдят пред Lupa.bg

...
Междуведомственият координационен център на ГДБОП спря работа, твърдят пред Lupa.bg
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Кирил Петков закрива Междуведомствения център в ГДБОП?

Междуведомственият координационен център на ГДБОП спря работа, настояват пред Lupa.bg фрагменти на вътрешното ведомство. Официално той не е закрит, само че неговите чиновници са върнати в разнообразни структури на Министерство на вътрешните работи и други държавни ведомства.

Междуведомственият координационен център бе основан през 2015 година и в него влизат няколко дирекции и организации: Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " ; Главна дирекция " Национална полиция " ; Главна дирекция " Гранична полиция " ; Държавна организация " Национална сигурност " ; Агенция " Митници " ; Национална организация за приходите; Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Центърът би трябвало да поддържа 24 часово оперативно дежурство – да събира, обработва и проучва информация за артикули и товари по съответни случаи, както и за артикули предмет на контрабанда. Да прави разбор и мониторинг на рискови транспортни средства, артикули и товари посредством координирани взаимни дейности на държавните структури показани в центъра.

По непотвърдена информация Национална агенция за приходите, ДАНС и Икономическа полиция са изтеглили чиновниците си от Центъра. Подвижните патрули на Митниците за надзор на артикули и товари също са без достъп до систематизирана информация.

“Ако Центърът невъзстанови своята работа, страната ще губи пари от акцизи, бандероли... Информацията ще се бави и данъчните и митническите закононарушения по-трудно ще се разкриват. Вземете случая с незаконните 347 000 къса цигари, хванати в София. Ако Центърът работеше, вторият камион, нямаше да избяга и закононарушението щеше да бъде разкрито незабавно, а не стоката да стига до столицата “, разяснява специалистът по сигурността Иво Атанасов.

На 24 януари бе извършена спецакция от ГДБОП за секване разпространяването на цигари без акцизен бандерол в София. При претършуване на склад, два тира и лек автомобил са открити и конфискувани общо 347 000 къса тютюневи произведения без акцизен бандерол.

Задържан е 33 – годишен мъж с криминалистически регистрации.
По случая е формирано досъдебно произвеждане, като работата по него продължава под наблюдението на Софийска районна прокуратура.

ТЕМА преди 25 минути 338 преди 3 часа 642 преди 4 часа 511
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР