Междуведомствена работната група, създадена в Министерството на правосъдието във връзка

...
Междуведомствена работната група, създадена в Министерството на правосъдието във връзка
Коментари Харесай

В Министерството на правосъдието започна работа група във връзка с борбата с антисемитизма

Междуведомствена работната група, основана в Министерството на правораздаването по отношение на битката с антисемитизма, организира първото си съвещание през днешния ден с присъединяване на над 30 представители на държавни институции, научните среди и еврейската общественост в България.

Целта на работната група е да приготви нужните промени в нормативната уредба за реализиране на Националния проект за деяние за битка с антисемитизма за интервала 2023-2027 година, признат от Министерския съвет на 18 октомври 2023 година Според него се планува обзор на наказателното законодателство по отношение на закононарушенията, стимулирани от предубеждения, тирада на омразата и дискриминация, при отчитане на интернационалните стандарти в региона на правата на индивида. При нужда и подготовка на оферти за законодателни промени.

На първото си съвещание участниците дефинираха казуса с възходящите прояви на антисемитизъм и вероятните решения от гледната точка на другите институции и неправителствени организации.

Ръководителят на групата доцент Албена Танева съобщи, че склонността за омаловажаване на Холокоста е била главен въпрос на последното съвещание на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Според данните на представителите на другите страни в Западна Европа се усилват деянията на антисемитизъм, до момента в който в Източна Европа наклонността е за изкривяване на паметта за Холокоста.

Като проблеми в българското общество бяха регистрирани неуверената годишна позиция на управляващите за провеждането на така наречен Луковмарш, опитите за изкривяване на историческата истина за интервала на Втората международна война, дефицита на сензитивност и неведение за Холокоста, даже от представители на правоприлагащи органи като служители на реда и магистрати, нуждата от повече застъпване на тематиката в просветителната система, неналичието на ефикасен инструмент за ограничение на антисемитизма в обществените медии и други Бяха изразени и отзиви за промени в Наказателния кодекс, тъй че да се отграничи хулиганството от антисемитизма, защото неоправдателните присъди, когато ги има, регистрират деянията на антисемитизъм като безчинство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР