Mеждуведомствена комисия разпредели квотите от лечебни растения под специален режим

...
Mеждуведомствена комисия разпредели квотите от лечебни растения под специален режим
Коментари Харесай

Разпределиха квотите за билки във Врачанско

Mеждуведомствена комисия разпредели квотите от лечебни растения под специфичен режим за област Враца, оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца. В нея участваха специалисти от инспекцията, представители на общините, Регионалната дирекция по горите – Берковица и Държавни горски стопанства от региона. За територията на област Враца са отпуснати и разпределени 500 кг цвят червен божур, 500 кг цвят лечебна иглика и 1000 кг филиз лековит ранилист сред петима билкозаготвители на територията на региона, подали заявки до 31 декември 2017г.
Министърът на околната среда и водите, на съображение член 10, алинея 1, 2 и 3 от Закона за лечебните растения, разписа заповедта за 2018 година за установяване на допустимите за събиране количества билки (кг изсъхнало тегло) от естествените залежи, отвън територията на Националните паркове. За някои типове лечебни растения се не разрешава събирането на билки от естествените им залежи на територията на цялата страна. Специалният режим на запазване и прилагане се ползва за типове, чиито запаси демонстрират трайна наклонност за понижаване и съществува опасност за естественото им разпространяване в природата. Със заповедта се не разрешава събирането на 24 типа лечебни растения от естествените им залежи в цялата страна, измежду които лечебна дилянка (валериана), остър залист, мечо грозде, бял риган, бял оман, момина сълза, лечебна ружа и други И през тази година мурсалския чай, именуван още пирински, е неразрешен за бране даже за персонални потребности на територията на цялата страна. Определени са възможни за събиране количества билки от 11 типа лечебни растения от естествени залежи, отвън територията на Националните паркове – лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, бясно биле, лютива тлъстига, кисел бодил, лековит ранилист, шапиче и други
На територията на Врачанска област е неразрешено да се събира червен божур от находищата, намиращи се в предпазените местности „ Тепето “ в землището на гр. Криводол и „ Коритата “ в землището на с. Софрониево, общ. Мизия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР