Междусистемната връзка България – Сърбия трябва да бъде въведена в

...
Междусистемната връзка България – Сърбия трябва да бъде въведена в
Коментари Харесай

Интерконекторът България – Сърбия трябва да заработи през 2022 г.

Междусистемната връзка България – Сърбия би трябвало да бъде въведена в употреба през 2022 година Това потвърдиха енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Александър Антич. Те разговаряха в Белград, където се организира среща на върха, отдадена на енергийната сигурност в района, оповестиха от Министерството на енергетиката.

 © БГНЕС
Според единомислещото мнение и на двамата, построяването на изчезналата инфраструктура е основно изискване за реализиране на енергийна сигурност и конкуренция в газовите доставки за района на Югоизточна Европа.

Министър Петкова осведоми своя сръбски сътрудник за развиването на плана за междусистемна връзка Гърция – България и напомни, че преди броени дни беше даден старт на нейното създаване.

Целта е връзката да бъде пусната в комерсиална употреба през 2020 година, което ще обезпечи приемането на контрактуваните количества от 1 милиарда куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан.

По-рано денем министър Петкова разиска с министъра на стопанската система на Черна гора Драгица Секулич опциите за двустранно съдействие в региона на енергетиката.
 Първи доставки на полутечен газ за България от Гърция Първи доставки на полутечен газ за България от Гърция
От тази нощ България стартира да получава първи доставки на полутечен газ от терминала в Гърция, оповестиха от Министерството на енергетиката. Така странат...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР