Междусистемна газова връзка между България и Гърция не е просто

...
Междусистемна газова връзка между България и Гърция не е просто
Коментари Харесай

Радев пред строителите на интерконектора: Очакваме да го завършите при пълна мобилизация

" Междусистемна газова връзка сред България и Гърция не е просто инфраструктурен план. Тя е обект със мощно регинално и геополитическо измерение ".

Това съобщи президентът Румен Радев при започване на срещата със притежателя и управлението на строителната компания, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „ Авакс “ и възложителя на градежа – компанията ICGB.

“Този план е от голяма важност освен за задълбочаването на стратегическото партньорство сред нашите две страни, само че има и голямо значение за реализиране на действителна диверсификация на газ за България и страните от Централната и Източна Европа. Също по този начин и за гарантиране на постоянното икономическо развиване в нашия район и за реализация на европейската политика за гарантиране на самостоятелност и сигурност в доставките на енергоносители”, сподели още Радев.

Румен Радев посочи, че с гръцкия президент и министър председател постоянно са подчертавали голямото значение на този план. " Затова и приключването на този инфраструктурен и геополитически план в изискванията на тежка енергийна рецесия е изключително значим за нашата страна ", означи той.

" Искам да ви поздравя за положените старания и осъществената работа досега. И също по този начин желая да ви уверя, че българската страна е подготвена за цялостно подпомагане за стартиране на плана в резонна употреба допустимо най-бързо.

Надявам се също, че останалите довършителни действия - по системата за надзор и ръководство на плана и строително-монтажните работи, касаещи безвредната употреба на плана, ще бъдат завършени при цялостна готовност - както на вас, строителите от " Ай Си Джи Би ", по този начин и в лицето на българската страна и държавно управление ", съобщи Румен Радев и добави: " Още един път: Добре пристигнали! ".

Радев увери, че България е подготвена за цялостно подпомагане за стартиране на плана в постоянна употреба допустимо най-бързо.

Приключването на този инфраструктурен и геополитически план в изискванията на тежка световна енергийна рецесия, на лимитирани доставки и напредък на цени, е от особена значимост за нашите страни, сподели Радев.

Собственикът на " Авакс " Антониос Мидзалис увери, че през цялото време на плана те осъзнават значимостта му и се пробват да дадат най-хубавото за сполучливото му привършване.

Представителите на " Авакс " обявиха на собствен ред, че през цялото време на този план е осъзнато какъв брой значим е той за всичките аспекти, упоменати от българския президент и увериха, че ще дадат всичко съгласно опциите и силите си, с цел да бъде завършен той сполучливо.

Гръцките посетители означиха, че коронавирус рецесията се е отразила прекомерно отрицателно върху плана. Те акцентираха, че в такива сложни условия са осъзнали какъв брой огромна е значимостта на този план за България и са дали заричане пред премиера Мицотакис, че ще създадат всичко по силите си, с цел да може Гърция да се гордее с този план.

Както споделя една гръцка сентенция – погълнахме животното, остана единствено опашката, съобщи представителят на " Авакс ".

Искам да ви поздравя за модерните технологии, вградениу в този план. Остава още малко старания те да проработят по най-хубавия метод и да бъдат признати в сходство с националното и с европейското законодателство, уточни Румен Радев.

Имахме усложнения да се ориентираме в техническите условия за стартиране на обекта в употреба. Благодарения на нашия възложител обаче те ни бяха разяснени и в този момент сме наясно и сме в положение да се оправим. Имаме и двегодишен интервал на гаранционна поддръжка, тъй че ще бъдем тук за спомагателни разяснения, увери представителят на " Авакс ".

Изграждането на интерконектора с Гърция и оптималното му въвеждане в употреба е един от най-големите цели на района. Ние сме към този момент на финалната права, сподели изпълнителният шеф на " Ай Си Джи Би " Теодора Георгиева.

Като самостоятелен метафоричен оператор чакаме от строителя обектът да ни бъде предаден подготвен за употреба и в унисон с всички законодателни условия. Основните действия са свършени, само че има съпътстващи действия, които са наложителни за легализиране на обекта, съобщи Георгиева.

Ползваме се с поддръжката за институциите. Надяваме се, че тази поддръжка ще продължи до завършването на плана. Считам, че сме на финала и считам, че би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да се обвържем с дати, добави изпълнителният шеф на " Ай Си Джи Би ".

Говорим с Булгаргаз по кое време тъкмо да активираме точката в Комотини за приемане на азерския газ. Доколкото ми е известно, те имат подписан анекс до края на септември, а също по този начин запазен потенциал на два терминала в Гърция, тъй че ще се съобразим напълно с техните задължения, с цел да се включим от точка Комотини при първа опция, сподели още Теодора Георгиева.

По-рано в петък от Министерството на районното развиване разпространиха фотоси на незавършени обекти по трасето. Снимките са направени по време на инспекцията на българската част на Междусистемната газова връзка Гърция-България в сряда, 10 август, от министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков и вицепремиера и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

Двамата посетиха Газоизмервателна станция Стара Загора, Кранов възел 6, ситуиран до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и Диспечерски център в село Стамболийски и откриха незавършени строително-монтажни действия.

Припомняме, че ден по-рано компанията, която развива плана за газовата връзка, излезе с остра позиция против изказванията на служебния кабинет, че планът не е подготвен. От ICGB обявиха, че всички съществени строителни действия са приключени и интерконекторът може да обезпечи съвсем напълно потреблението на България. Компанията приканва за дейното подпомагане на институциите.

Президентът Румен Радев свика среща на „ Дондуков “ 2 със притежателя и управлението на строителната компания, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „ Авакс “ и с управлението на плановата компания, възложител на градежа - „ Ай Си Джи Би “, оповестиха по-рано от прессекретариата на президента.

Изясняването на действителното положение и нужните дейности за оптимално бързото и дейно дотъкмяване на плана ще бъдат във фокуса на диалога.

В срещата вземат участие служебният министър-председател Гълъб Донев, служебните министри на енергетиката и на районното развиване и благоустройството - Росен Христов и Иван Шишков.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР