Международното състезание по дебати Sofia Pre-EUDC 2023 се откри на

...
Международното състезание по дебати Sofia Pre-EUDC 2023 се откри на
Коментари Харесай

УНСС – домакин на Международно състезание по дебати

Международното съревнование по диспути Sofia Pre-EUDC 2023 се откри на 18-ти в УНСС и ще се организира в границите на два дни. В него вземат участие най-хубавите дебатьори от Европа през последните години, измежду които и студенти на УНСС.

Организатори са „ Асоциация Дебати България ", неправителствена организация с над 300 члена и мрежа от клубове в голям брой учебни заведения и университети в цялата страна, и Междууниверситетският център за развиване на кариерата при УНСС.

Проф. доктор Матилда Александрова, заместник-ректор по образователната активност, откри надпреварата като пожела триумф на участниците от името на ректора на УНСС - проф. доктор Димитър Димитров. „ Много се веселя, че предпоследният стадий на това най-престижно европейско съревнование по диспути се организира в нашия университет. Победителите ще вземат участие в Европейското състезание по диспути, на което България за първи път е хазаин, и което ще се състои в Бургас от 21-ви до 25-ти август. За един стойностен спор са нужни креативност, солидна обосновка, информационни умения, това са значими качества, които участниците имат. Изключително съм щастлива, че и наши студенти се състезават със студенти от най-престижните университети в Европа, измежду които Оксфорд, Кеймбридж, Лондонския университет по стопански и политически науки ", сподели проф. Александрова.

„ Общо 150 дебатьори се състезават през днешния ден, представители на влиятелни университети в Европа, които ще бъдат оценени от 40 съдии. Това съревнование е от голямо значение за всички участници, защото се явява нещо като „ генерална подготовка " за EUDC 2023 (Европейското състезание по дебати) в Бургас ", сподели Максим Зангов от организационния екип на интернационалното съревнование по диспути.

Той изясни, че форматът на дебатите е така наречен „ английски парламентарен ", който е най-разпространеният в света. Във всеки спор вземат присъединяване 4 тима от по двама души. Два от тимовете (наречени „ държавното управление " ) пазят заложената тематика, а другите два („ опозицията " ) им опонират. Във всеки спор има арбитър, който излъчва спечелилия след края на дебата. Темите, по които се дебатира, са разнородни, засягат политиката, стопанската система, обществената сфера, философията и спорта, като съответната тематика за всеки спор се афишира единствено 15 минути преди началото.

Съдиите на надпреварата имат извънреден опит в дебатите и съвсем всички са финалисти от предходни шампионати: Мат Кайто от Лондонския университет по стопански и политически науки (най-добрият дебатьор в света за 2022 г.), Анна Шредър от Техническия университет в Хайфа, Израел (тя ще бъде основен арбитър на Европейското през 2024 година, което ще бъде в Глазгоу), Тамар бен Меир от Института Вайзман в Реховот, Израел (вторият най-хубав дебатьор в света за 2022 г.), Илия Иванишевич от Белградския университет (главен арбитър на Световното състезание през 2017 г.) и Тин Пулич от Загребския университет (световен първенец през 2021).

Джесика Мусолин и Крег Макдоналд, консултанти на надпреварата и отговорници по етикета, обясниха на участниците разпоредбите на надпреварата, което ще се организира в 5 отворени кръга и елиминационна фаза, състояща се от четвъртфинали, полуфинали и край.

В събота, 19 август, ще се проведат четири четвъртфинални дебата, след които 8 тима ще продължат към двата полуфинала. От тях ще бъдат излъчени четирите финалиста, които ще се състезават в EUDC 2023 в Бургас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР