Международното летище в град Мексико съобщи, че някои авиокомпании са

...
Международното летище в град Мексико съобщи, че някои авиокомпании са
Коментари Харесай

Пепел от Попокатепетъл обърка полетите на международното летище в Мексико

Международното летище в град Мексико заяви, че някои самолетни компании са решили да анулират полети поради нарасналата интензивност на вулкана Попокатепетъл, без да дава повече детайлности, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Правителството разгласи " жълта степен на паника " поради интензивността на вулкана и във вторник предизвести, че на север-северозапад се носи облак от вулканична пепел, който може да стигне до столицата.

Попокатепетъл е деен стратовулкан, част от 900-километровия Трансмексикански вулканичен пояс и втората най-висока точка (5426 м) в Мексико след Пико де Орисаба - 5636 м. Името на вулкана безусловно означава Пушещата планина. 

През 1947 година огромно изригване слага началото на продължаващата до наши дни непрекъсната вулканична интензивност.

На 21 декември 1994 година Попокатепетъл изхвърля газ и дим, който се разнася на радиус 25 км. Активността кара близките градове да се изтеглят, а учените - да наблюдават от близко за вероятни изригвания.

През декември 2000 година се изтеглят десетки хиляди души, предизвестени от учените. Малко по-късно се записва едно от най-мощните изригвания на вулкана за последните няколко хиляди години.

Последната интензивност на вулкана бе през май предходната година. Тогава от него изригна газ, пушек и пепел, което принуди мексиканските управляващи в страната да преустановят образователните занятия в три щата, а държавното управление увеличи равнището на предизвестие за интензивността на вулкана. 

Около 25 милиона души живеят в радиус от 100 километра към Попокатепетъл.
 Снимка: БТА/АП, Марко Угарте
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР