Международно военно учение в акваторията на река Дунав. Водолази от

...
Международно военно учение в акваторията на река Дунав. Водолази от
Коментари Харесай

Военни водолази обезвреждат неексплодирали боеприпаси в река Дунав

Международно военно обучение в акваторията на река Дунав. Водолази от Белгия, Германия, Литва и Унгария работят над и под водата.

Целта е подготовка за разнообразни сюжети, с които биха могли да се сблъскат по време на дежурство: намиране и унищожаване на неексплодирали подводни муниции, избавителни интервенции след произшествия с плавателни съдове и при тежки наводнения.

За втора поредна година Унгария е хазаин на 10-дневното обучение.

За I-ви полк по неутрализиране на взривни муниции и речна защита от унгарските въоръжени сили образованието е ежедневна рутина.
Това е реалистична обстановка, с която се сблъскваме всеки ден. Обикновено нашите водолази откриват доста неексплодирали муниции покрай мостове или такива в ремонт. Това упражняваме в този момент, по какъв начин да откриваме, подвигаме и обезвреждаме такива неексплодирали муниции. Мястото е река Дунав, където имаме характерни условия за гмуркане, висок поток, висок дебит, доста течения, ниска видимост – сред десетина сантиметра и един метър.
м-р Чаба Хорват – командващ учението от унгарските въоръжени сили

Унгария и изключително столицата й Будапеща бяха тежко бомбардирани както от Германия, по този начин и от съюзническите сили по време на Втората международна война. След края й доста експлозиви са хвърлени в Дунав, с цел да се понижи заплахата за цивилните.

Близо 80 години по-късно огромна част от тези муниции остават заседнали в речното корито.

Продължителното влияние на такива бойни единици се усеща и през днешния ден в страни като Украйна, където продължава пълномащабната война на Русия.
Подобна техника на гмуркане се изисква при влизане в зоната на корабокрушение или в наводнена зона. Понякога би трябвало да влезем в наводнена постройка или мазе, с цел да намерим някого или част от оборудването. Трябва да можем да се оправим с тази задача.
Ласло Тьорьок – професионален водолаз

Според Програмата за развиване на Организация на обединените нации 540 000 единици невзривени муниции са обезвредени в Украйна към юни тази година.

Консултативната сапьорска група, основана в Обединеното кралство филантропична организация, профилирана в откриването и унищожаването на неексплодирали бомби и други муниции по света, счита, че " пехотните мини и неексплодиралите муниции ще заплашват живота на украинците за " години напред ". 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР