Международно признатият президентски съвет на Йемен положи клетва във вторник

...
Международно признатият президентски съвет на Йемен положи клетва във вторник
Коментари Харесай

Президентски съвет пое властта в Йемен

Международно приетият президентски съвет на Йемен постави клетва във вторник в южния пристанищен град Аден. Това заяви АП, като цитира държавни медии. Полагането на клетва се състоя пред Народното събрание на гала, на която участваха задгранични посланици и пратеници на Съединени американски щати и Организация на обединените нации в Йемен .
 В Саудитска Арабия се организират диалози за Йемен
В Саудитска Арабия се организират диалози за Йемен

Хусите отхвърлят да участват

Съветът се ръководи от Рашад ал-Алими, консултант на Хади и някогашен министър на вътрешните работи в държавното управление на починалия водач Али Абдула Салех. Той има тесни връзки със Саудитска Арабия.

Съветът има седем други членове, в това число Айдарус ал-Зубайди , началник на сепаратистия Южен временен съвет - група от тежко въоръжени милиции, поддържана от Обединените арабски емирства от 2015 година В съвета са също шейх Султан ал-Арада, губернатор на богатата на сила провинция Мариб, както Тарик Салех, водач на милицията и племенник на починалия президент. Друг член е Абдел-Рахман Абу Зара, пълководец на подкрепяни от ОАЕ бригади, които неотдавна изиграха решаваща роля в отблъскването на офанзивата на хутите против централния град Мариб.

Припомняме, че до такава степен се стигна, откакто по-рано президентът на Йемен Абд-Рабу Мансур Хади делегира властта си на президентски съвет и освободи вицепрезидента Али Мохсен Ахмар - ход , целящ да поддържа напъните, ръководени от Организация на обединените нации, за обновяване на договарянията за преустановяване на седемгодишната революция в страната.
 Саудитска Арабия е свалила президента на Йемен
Саудитска Арабия е свалила президента на Йемен

Опит за мир в страната

Хади пое кормилото на разпадащата се страна преди десетилетие в подсилен от Залива проект за преход след митинги, които смъкнаха президента Али Абдула Салех, който по-късно беше погубен.

Саудитска Арабия, която се стреми да постави завършек на войната в Йемен, прикани новия съвет да договаря с подкрепяните от Иран хуси под егидата на Организация на обединените нации " за дефинитивно решение ".

Саудитски чиновник обаче съобщи, че Рияд " не е провел " свалянето на Хади.

Специалният делегат на Организация на обединените нации дойде в Йемен за първи път след прекратяването на огъня сред бунтовниците хуси и подкрепяните от арабската коалиция държавни сили.

Прекратяването на огъня е резултат от следващата военна интервенция на Рияд. В същото време по време на седемгодишната акция на Саудитска Арабия в Йемен са убити над 150 000 души, а Йемен бе тласнат до филантропична злополука.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР