Международно журналистическо разследване на седем медии твърди, че Гърция се

...
Международно журналистическо разследване на седем медии твърди, че Гърция се
Коментари Харесай

Гърция прикривала бреговата си охрана , която умишлено причинила удавяне на мигранти?

Международно журналистическо следствие на седем медии твърди, че Гърция се е пробвала да прикрие неуместни показания за ролята на гръцката брегова защита при потъването на рибарски транспортен съд с мигранти край крайбрежията на страната в средата на предишния месец, при което се счита, че са починали стотици хора, написа гръцкото опозиционно издание „ Ефимерида звук синдактон “.

По време на следствието, осъществено от „ Лайтхаус рипортс “ (Lighthouse Reports), „ Рипортърс юнайтед “ (Reporters United), „ Шпигел “, „ Сирадж “ (SIRAJ), " Паис " „ Монитър “ (Monitor) и „ Таймс “, са били направени изявленията със 17 оживели от потъването – най-големият брой сходни диалози, провеждани до момента в границите на журналистическо следствие след потъването на кораба на 14 юни край гръцкия град Пилос.

16 от интервюираните настояват, че гръцката брегова защита е взела на буксир риболовния транспортен съд, преди той да потъне – събитие, което се отхвърля от гръцките управляващи, въпреки че те признаха, че за кораба е било закачено въже, само че това е станало три часа преди потъването му.

От 17-те очевидци 4 споделят, че тегленето на разваления транспортен съд е било подхванато за той да бъде изместен в италиански териториални води.

Докладът също така се базира на неназовани източници от „ Фронтекс “, съгласно които европейската гранична работа е съставила отчет за сериозен случай и е почнала вътрешно секретно следствие.

Също 4 очевидци споделят, че след потъването бреговата защита не е подхванала незабавно избавителна интервенция, а плавателният ѝ съд е обикалял към обърнатия транспортен съд и е провокирал талази, които са ускорили потъването и удавянето на пасажерите.

Според интернационалното следствие най-малко двама оживели декларират, че показанията им са били променени от гръцката брегова защита и са били подложени на напън да не приказват за изтегляне на кораба. По-рано " Ефимерида звук синдактон " разгласява изказвания за още четири случая, при които има данни за нагласени показания, в които се виждат повтарящи се общи изречения, макар че се приписват на разнообразни очевидци и са направени с разнообразни преводачи.

Оцелели упрекват бреговата защита още, че е иззела мобилни телефони, на които е било документирано потъването, и по-късно не ги е върнала на притежателите им.

Според Върховния комисариат по бежанците на Организация на обединените нации евентуално на кораба „ Ариадна “, отплавал от Либия към Италия, е имало сред 400 и 750 мигранти, най-вече от Сирия, Египет и Пакистан. От тях бяха избавени 104. Спасителните екипи откриха 80 тела на починали мигранти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР