Международният валутен фонд заяви в сряда, че е постигнал споразумение

...
Международният валутен фонд заяви в сряда, че е постигнал споразумение
Коментари Харесай

МВФ обяви напредък по споразумение с Пакистан за заем от 1,1 млрд. долара

Международният валутен фонд съобщи в сряда, че е постигнал съглашение за личния състав с Пакистан, което, в случай че бъде утвърдено от неговия ръб, ще изплати 1,1 милиарда $ за задлъжнялата южноазиатска стопанска система  също обременена с рецесия на платежния баланс, предава " Ройтерс ".

Средствата са последният транш от избавителния пакет от 3 милиарда $, който Пакистан обезпечи предишното лято, с цел да предотврати дефолт на държавния дълг. Исламабад също търси друга дълготрайна избавителна стратегия.

" Екипът на МВФ реализира съглашение на равнище личен състав с пакистанските управляващи за втория и финален обзор на стабилизационната стратегия на Пакистан ", се споделя в изказване на МВФ.

" Това съглашение предстои на утвърждение от Изпълнителния съвет на МВФ " , се прибавя в него. Споразумението изтича на 11 април и макар че Пакистан към момента не е прибавен към календара на изпълнителния съвет на МВФ, чиновници споделят, че утвърждението на борда се чака някъде през април.

Сделката идва, откакто задачата на МВФ организира петдневни диалози с пакистански публични лица за обзор на фискалните индикатори, избрани за заема.

" Икономическата и финансова позиция на Пакистан се усъвършенства през месеците след първия обзор, като растежът и доверието не престават да се възвръщат с помощта на рационалното ръководство на политиките и възобновяването на притока от многостранни и двустранни сътрудници ", сподели МВФ.

Въпреки това, растежът се чака да бъде непретенциозен тази година и инфлацията остава много над задачата, защото Пакистан се нуждае от повече политически промени, с цел да се оправи с " икономическите си недостатъци ", добави кредиторът.

Повечето облигации в пакистански долари се търгуваха нагоре в сряда.

МВФ сподели, че Пакистан е изразил интерес към друга избавителна стратегия по време на договарянията за обзор, като полемиките по средносрочна стратегия се чака да стартират през идващите няколко месеца.

Премиерът Шехбаз Шариф сподели на министрите си в сряда, че Пакистан се нуждае от нов заем от МВФ , добавяйки, че увеличението на данъчната основа е наложително за постигането на тази договорка.

Правителството не е оповестило публично размера на спомагателното финансиране , което търси. Bloomberg заяви през февруари, че Пакистан възнамерява да изиска заем от най-малко 6 милиарда $.

Преди стендбай съглашението Пакистан трябваше да извърши изискванията на МВФ, в това число преразглеждане на бюджета си и повишение на лихвените проценти , както и генериране на доходи посредством повече налози и повишение на цените на електрическата енергия и газа.

МВФ съобщи, че държавното управление се е заело с тези ограничения и прикани за разширение на данъчната основа, както и за поправяне на цените за електрическа енергия и газ.

Икономистът Сакиб Шийрани сподели, че новото дълготрайно съглашение евентуално ще провокира повече условия от МВФ.

" Въпреки че сполучливото довеждане докрай на актуалната стратегия усъвършенства възможностите на страната за обезпечаване на следваща стратегия, идващото съглашение евентуално ще бъде доста по-различно от настоящето - съсредоточавайки се повече върху по-дълбоки структурни условия, като заплатите в обществения бранш и пенсиите ", сподели той.
 България предлага Кристалина Георгиева за втори мандат отпред на МВФ
България предлага Кристалина Георгиева за втори мандат отпред на МВФ

Управителят на Българска народна банка е изпратил номинацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР