Международният валутен фонд ревизира нагоре прогнозата си за световната икономика,

...
Международният валутен фонд ревизира нагоре прогнозата си за световната икономика,
Коментари Харесай

МВФ: Рецесията ще е по-лека от очакваното, възстановяването - дълго и несигурно

Международният валутен фонд ревизира нагоре прогнозата си за международната стопанска система, като в същото време с това предизвести за „ дълготрайно, неравномерно и нестабилно “ възобновяване, съобщи Си Ен Би Си.

Според финансовата институция международният БВП да се свие с 4,4% тази година. За съпоставяне, през юни МВФ очакваше спад с 5,2%.

„ Прогнозираме малко по-лека, въпреки и към момента дълбока, криза през 2020 година “, разяснява основният икономист на фонда Гита Гопинат.

По думите й този резултат се дължи на по-добрия от предстоящото напредък на развиване стопански системи и на Китай през второто тримесечие на годината и сигналите за ускорено възобновяване през третото.

В последния си отчет „ Световни стопански вероятности “ от фонда обаче предизвестяват, че рецесията надалеч не е завършила.

МВФ намали прогнозата си за напредък на международната стопанска система през 2021 година до 5,2%, откакто през юни заяви, че чака възобновяване от 5,4%.

 „ Макар че световната стопанска система се възвръща, изкачването ще бъде дълготрайно, неравномернои нестабилно “, сподели Гопинат, като добави, че „ вероятностите пред някои разрастващи се пазари и развити стопански системи са се влошили доста “.

Развиващите се стопански системи ще отчетат спад на Брутният вътрешен продукт от 3,3% през тази година, само че тук-там като Индия, понижението ще бъде над 10%.

Същевременно с това се чака американската стопанска система ще се свие с 4,3% през 2020 година, до момента в който понижението във Англия, Франция, Италия и Испания ще бъде към 10%. При Германия се чака спад от 6%.

Прогнозата на МВФ за Еврозоната е за стесняване на Брутният вътрешен продукт с 8,3%, което е по-добър резултат от предстоящото през юни намаляване с 10,2%.

Китай, където икономическото възобновяване стартира най-рано, се чака да регистрира напредък от 1,9% през 2020 година и 8,2% през идната година.

„ Възстановяването не е обезпеченото, до момента в който пандемията продължава да се популяризира “, се споделя в икономическия разбор на МВФ.

Държавния дълг на развитите стопански системи се чака да доближи 125% от Брутният вътрешен продукт до края на 2021 година и да нарасне до 65% от Брутният вътрешен продукт при разрастващите се пазари.

От фондът обаче не показват особени терзания за възходящия дълг, защото ниските лихви и икономическото възобновяване през 2021 година ще оказват помощ за изплащането на новите заеми.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР