Международният валутен фонд очаква в близките дни да оформи окончателно

...
Международният валутен фонд очаква в близките дни да оформи окончателно
Коментари Харесай

`МВФ очаква до дни да постигне споразумение с Аржентина, включващо нова обезценка на песото

Международният валутен фонд чака в околните дни да оформи дефинитивно основата за съглашение на работно равнище с Аржентина за преразглеждане на кредитната стратегия. Стойността е 44 милиарда $, заяви МВФ, представен от Ройтерс.

Очаква се Аржентина да показа данъчни и валутни ограничения, които, на процедура, ще обезценят песото, като част от съглашението, заяви в. „ Файненшъл таймс “. Буенос Айрес ще вкара нов преференциален валутен курс за износа на селскостопански артикули и мита върху вноса.

Нетните валутни запаси на централната банка на Аржентина са с към 6,5 милиарда $ недостиг поради тежката суша, която сви главния й експорт – селскостопанската продукция.

В същото време Аржентина е изправена пред падеж на дълг от МВФ на стойност към 3,4 милиарда $ сред 31-ви юли и 1-ви август.

Южноамериканската страна се надява да промени икономическите цели, които е договорила с фонда, и да изтегли напред някои заплащания към МВФ, планувани за тази година, до момента в който се бори с тежка финансова рецесия, която неналичието на валутни запаси може да изостри.

Източник от Министерството на стопанската система сподели на Ройтерс, че програмата за погашение на средства за втората половина на 2023 година към този момент е завършила и че съглашението на техническо равнище може да бъде подписано в сряда или четвъртък.

Аржентина, която също се бори с висока инфлация и забележителен фискален недостиг, претърпя забележителен удар върху приходите си от задгранична валута заради тежка суша, която ограничи главния й източник на експорт – селското стопанство.

МВФ сподели, че съглашението има за цел да консолидира „ фискалния ред и да ускори запасите “, като признава въздействието на сушата, както и вредите върху износа и данъчните доходи.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР