Международният валутен фонд (МВФ) вижда по-добри шансове централните банки да

...
Международният валутен фонд (МВФ) вижда по-добри шансове централните банки да
Коментари Харесай

МВФ вижда по-голям шанс за „меко кацане“ за световната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) вижда по-добри шансове централните банки да съумеят да укротят инфлацията, без да насочат международната стопанска система към криза, само че във вторник предизвести, че растежът остава слаб и променлив.

Агенцията съобщи, че чака международната стопанска система да се разшири с 3% тази година, в сходство с прогнозата й от юли, защото по-силният от упования напредък в Съединените щати компенсира понижаването на вероятностите за Китай и Европа. Той понижи прогнозата си за напредък през 2024 година с 0,1 процентни пункта до 2,9%.

Повтаряйки мненията, направени през юли, МВФ акцентира устойчивостта на световната стопанска система на двойните шокове от пандемията и войната в Украйна, като в същото време предизвести в своята Световна икономическа вероятност, че рисковете остават „ наклонени надолу “.

„ Въпреки нарушените от войната енергийни и хранителни пазари и невижданото парично стягане за битка с високата от десетилетия инфлация, икономическата интензивност се забави, само че не спря “, написа основният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша в обява в блог. „ Глобалната стопанска система куца напред “, добави той.

Сградата на Министерството на финансите на Съединени американски щати се вижда във Вашингтон, окръг Колумбия, на 19 януари 2023 г. Сградата на Министерството на финансите на Съединени американски щати се вижда във Вашингтон, окръг Колумбия, на 19 януари 2023 година Саул Льоб/АФП/Гети изображения

Прогнозите на МВФ за напредък и инфлация са „ от ден на ден в сходство със сюжета за „ меко кацане “… изключително в Съединените щати “, продължи Гуринчас.

Но той предизвести, че растежът „ остава муден и несиметричен “, като в този момент се чака по-слабо възобновяване в огромна част от Европа и Китай спрямо прогнозите единствено преди три месеца.

Очаква се 20-те страни, употребяващи еврото, да отбележат общ растеж от 0,7% тази година и 1,2% през идната година, намаляване надлежно с 0,2 процентни пункта и 0,3 процентни пункта по отношение на юли.

Сега МВФ чака Китай да нарасне с 5% тази година и с 4,2% през 2024 година, което е спад от 5,2% и 4,5% преди.

„ Кризата в бранша на недвижимите парцели в Китай може да се задълбочи с световни резултати, изключително за експортьорите на първични материали “, се споделя в отчета

За разлика от това, Съединени американски щати се чака да набъбнат по-силно тази и идната година от предстоящото през юли. МВФ увеличи своите прогнози за напредък на стопанската система на Съединени американски щати до 2,1% през 2023 година и 1,5% през 2024 година — усъвършенстване надлежно с 0,3 процентни пункта и 0,5 процентни пункта.

„ Най-силното възобновяване измежду огромните стопански системи е в Съединените щати “, сподели МВФ.

Град Гуанджоу в Китай беше тежко обиден от имотната рецесия в страната. Град Гуанджоу в Китай беше тежко обиден от имотната рецесия в страната. Qilai Shen/Bloomberg/Getty Images

Инфлацията към момента провокира безпокойство

Агенцията чака, че инфлацията ще продължи да спада - подкрепяйки случая за " меко кацане " в огромните стопански системи - само че не чака да се върне към равнищата, набелязани от централните банки до 2025 година в множеството случаи.

МВФ преразгледа прогнозите си за световната инфлация до 6,9% тази година и 5,8% през идната година - нарастване надлежно с 0,1 процентни пункта и 0,6 процентни пункта.

Цените на суровините съставляват „ сериозен риск “ за вероятностите за инфлация и могат да станат по-нестабилни на фона на климатичните и геополитически шокове, написа Гуринчас.

„ Цените на храните остават високи и могат да бъдат в допълнение нарушени от ескалацията на войната в Украйна, причинявайки по-големи компликации на доста страни с ниски приходи “, добави той.

Израелци инспектират руините на постройка ден откакто тя беше ударена от ракета, изстреляна от Ивицата Газа, в Тел Авив, Израел, неделя, 8 октомври 2023 година Войнстващите водачи на Хамас в Ивицата Газа направиха невиждана, многофронтова офанзива против Израел призори в събота, изстрелвайки хиляди ракети, до момента в който десетки бойци на Хамас проникнаха през мощно укрепената граница на няколко места по въздух, суша и море, убивайки стотици и пленявайки. Палестинските здравни чиновници оповестиха за десетки смъртни случаи от израелските въздушни удари в Газа. Израелците инспектират руините на постройка ден откакто тя беше ударена от ракета, изстреляна от Ивицата Газа, в Тел Авив, Израел, неделя, 8 октомври 2023 година Войнстващите водачи на Хамас в Ивицата Газа направиха невиждана, многократна - предна офанзива против Израел призори в събота, изстрелвайки хиляди ракети, до момента в който десетки бойци на Хамас проникнаха през мощно укрепената граница на няколко места по въздух, суша и море, убивайки стотици и пленявайки. Палестинските здравни чиновници оповестиха за десетки смъртни случаи от израелските въздушни удари в Газа. Oded Balilty/AP

Цените на петрола скочиха в понеделник поради опасенията, че последният спор сред Израел и Хамас може да аргументи по-широка неустойчивост в добиващия нефт Близък изток. Цените на суровия нефт Brent към този момент бяха нараснали след съкращенията на доставките от главните производители Саудитска Арабия и Русия.

Високите цени на петрола и природния газ, водещи до внезапно повишаване на разноските за сила, помогнаха за повишение на инфлацията до върхове от няколко десетилетия в доста стопански системи през 2022 година Последният скок в цените на петрола може да провокира нов припадък на по-широко повишаване на цените.

Инвеститорите в облигации към този момент са на ръба. Те изхвърлиха държавни облигации предходната седмица с упованието, че огромните централни банки в света ще поддържат лихвените проценти „ по-високи за по-дълго “, с цел да смъкват инфлацията до задачите си.

МВФ също по този начин уточни опасенията, че високата инфлация може да се трансформира в самосбъдващо се знамение. Ако семействата и предприятията чакат цените да продължат да порастват, това може да ги накара да дефинират по-високи цени за своите артикули и услуги или да изискват по-високи заплати.

„ Очакванията, че бъдещата инфлация ще нарасне, биха могли да доведат до актуалните темпове на инфлация, като ги поддържат високи “, отбелязва МВФ.

В него се прибавя, че „ каналът на упованията е от решаващо значение за това дали централните банки могат да реализират неуловимото „ меко кацане “ на понижаване на равнището на инфлацията до задачата без криза. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР