Международният валутен фонд (МВФ) съобщи вчера, че неговият Изпълнителен съвет

...
Международният валутен фонд (МВФ) съобщи вчера, че неговият Изпълнителен съвет
Коментари Харесай

От МВФ искат да отпадне възрастовата граница за Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) заяви през вчерашния ден, че неговият Изпълнителен съвет е предложил да отпадне възрастовата граница за поста ръководещ шеф на фонда. Това е належащо, с цел да може Кристалина Георгиева, която е номинирана от Европейския съюз за поста, да бъде утвърдена, съобщи Ройтерс.

24-членният Изпълнителен съвет на МВФ предложи смяната да бъде одобрена от Управителния съвет на МВФ, включващ представители на всичките 189 страни членки на Фонда. Така МВФ ще последва образеца на Групата на Световната банка, в която няма възрастово ограничаване.

Сега разпоредбите на МВФ изискват ръководещите шефове да бъдат под 65 години, когато встъпят в служба и не могат да продължат да я заемат откакто навършат 70 години. Георгиева, която си взе отпуск като основен изпълнителен шеф на Световната банка, навърши 66 години предходната седмица, показва Ройтерс.

Директорите на МВФ предлагат също да се отстрани правилото, съгласно което след навършване на 70 години ръководителят на МВФ би трябвало да напусне поста си, съобщи Франс прес
Гласуването на рекомендациите ще протече от 21 август до 4 септември и за приемането им ще е належащо нормално болшинство.

МВФ напомня в официалното съобщение си, че кандидатурите за правоприемник на Кристин Лагард отпред на фонда към момента могат да бъдат подадени до 6 септември. Избирането на новия началник на МВФ ще се състои най-късно на 4 октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР