Международният валутен фонд (МВФ) определя финансовата криза от 2008 година

...
Международният валутен фонд (МВФ) определя финансовата криза от 2008 година
Коментари Харесай

МВФ определи кризата от 2008-ма като най-лошата в съвременната история

Международният валутен фонд (МВФ) дефинира финансовата рецесия от 2008 година като най-лошата в актуалната история, съобщи през днешния ден представителят на организацията Джери Райс пред медии, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция. Според него през последните 10 години всички страни изпитват последствията от нея.

По думите на Райс МФВ " е дал половин трилион $ на разнообразни страни членки за подпомагане при възобновяване от международната финансова рецесия и възобновяване на стабилността ". Той добави, че позитивните резултати от тази помощ са забележими и в този момент в международната стопанска система. " Не настоявам, че това бе триумф на МВФ, само че МВФ бе част от това. Незабележима и незнайна, само че част ", акцентира той.

Как стартира всичко

През 2008 година стартира международната финансова рецесия, която се прояви под формата на мощно намаление на главните стопански индикатори в множеството страни с развита стопанска система, прераствайки в следствие в световна криза. Възникването й нормално се свързва с редица фактори - общата цикличност на икономическото развиване, ипотечната рецесия и високите цени на суровините, в това число петрола. Сред главните аргументи бе рецесията на ипотечния пазар в Съединени американски щати от 2007 година, напомня Българска телеграфна агенция.

Фалитът на четвъртата по величина капиталова банка в Съединени американски щати Леман брадърс (Lehman Brothers) през 2008 година бе най-големият в историята на Съединени американски щати и докара до срив на фондовите пазари. В страните от Г-20 икономическият спад продължи приблизително девет месеца - до април 2009 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР