Международният валутен фонд (МВФ) обяви снощи, че ще спре помощта

...
Международният валутен фонд (МВФ) обяви снощи, че ще спре помощта
Коментари Харесай

МВФ спира помощта за Афганистан заради несигурната обстановка

Международният валутен фонд (МВФ) разгласи нощес, че ще спре помощта си за Афганистан поради несигурността по отношение на статута на властта в Кабул, откакто талибаните поеха контрола над страната, съобщи Франс прес.

" Както постоянно МВФ се управлява от мнението на интернационалната общественост. В момента измежду интернационалната общественост липсва изясненост по отношение на признаването на държавното управление в Афганистан. В резултат, страната не може да има достъп до специфични права на тираж (SDR) и други запаси на МВФ ", сподели представител на институцията пред Агенция Франс Прес.

МВФ има 190 страни членки и те са разграничени в позицията си за Афганистан.

След две десетилетия опити да победят талибаните западните страни са изправени пред сложния избор дали да открият връзки с фундаменталистката формация. Канада към този момент разгласи, че няма да признае талибаните, а Франция показа лист с пет предварителни условия, с цел да го направи. Русия, Китай и Турция приветстваха първите заявления на бунтовниците.

МВФ би трябвало да преведе финален транш за Кабул в границите на помощна стратегия, утвърдена на 6 ноември 2020 година на обща стойност от 370 милиона $. Тази 42-месечна скица (три години и половина) започва с незабавното погашение на 115 милиона $. Втори транш на стойност 149,4 милиона $ бе възложен при започване на юни след първа инспекция за напредъка на програмата.

Оставаше да бъдат изплатени 105,6 милиона $ по помощния проект, чиято цел бе да се поддържа тежко засегнатата от пандемията от COVID-19 стопанска система на страната.

Управителят на Афганистанската централна банка Аджмал Ахмади, който напусна страната в неделя, сподели през вчерашния ден, че Кабул би трябвало да получи на 23 август към 340 милиона $ от МВФ като нови специфични права на тираж.  " Не знам дали тази парична помощ ще продължи да идва ", написа той в Туитър.

Афганистан е една от най-бедните страни в света и е извънредно подвластна от интернационалната помощ. Световната банка има към 20 настоящи плана за развиване в страната и от 2002 година е предоставила 5,3 милиарда $, главно под формата на дотации. Не е ясно какво ще е бъдещето на тези стратегии, защото банката поставя старания да изведе чиновниците си от страната.

Междувременно компанията за парични преводи Уестърн юниън (Western Union) разгласи, че краткотрайно лимитира прехвърлянията за Афганистан, различен жизненоважен източник на пари за жителите на страната. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР