Международният съд в Хага постанови Мианмар да предотврати геноцид срещу

...
Международният съд в Хага постанови Мианмар да предотврати геноцид срещу
Коментари Харесай

Съдът към ООН нареди на Мианмар да защити рохингите от геноцид

Международният съд в Хага постанови Мианмар да предотврати геноцид против рохингите и да запази доказателства за набези против мюсюлманското малцинство в предишното, написа " Гардиън ".

Съдът на Организация на обединените нации взе единомислещо решение, с което приканва азиатската страна незабавно да предприеме ограничения . Съдът се намеси във вътрешните каузи на страната с указания държавното управление на Аун Сан Су Чи да съблюдава условията към Конвенция за попречване и наказване на закононарушението геноцид от 1948 година
 Освободиха кореспонденти на
Освободиха кореспонденти на " Ройтерс " от пандиза в Мианмар

Те прекараха над 500 дни зад решетките

Обявявайки, че има доказателства за нарушение на конвенцията , съдът е открил, че 600 000 рохинги в Мианмар са застрашени от насилствени дейности на армията.

Решението граничи с отменяне на отбраната на страната против обвиняванията в систематични нарушавания на човешките права и военни закононарушения по време на тридневно чуване в съда през предишния месец.
 Организация на обединените нации проверява Мианмар за геноцид
Организация на обединените нации проверява Мианмар за геноцид

Разследват се закононарушенията против рохингите

Случаят беше импортиран в съда от Гамбия. В западноафриканската страна живеят най-вече мюсюлмани. Гамбия упреква Мианмар в нарушение на конвенцията, която е призната след Холокоста.

Днешното решение е обвързвано единствено с молбата на Гамбия да се подреди на Мианмар да одобри предварителни ограничения. Няма индикации по кое време съдът ще вземе дефинитивно решение по случая, което може да отнеме години.

Панел от 17 съдии реши, че Мианмар би трябвало да предприеме всички нужни ограничения за попречване на принуждение против рохингите и да рапортува до 4 месеца.
 Организация на обединените нации и Мианмар със съглашение за рохингите
Организация на обединените нации и Мианмар със съглашение за рохингите

Първа стъпка за връщането на стотици хиляди бежанци в страната им
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР