Международният редактор на БТВ Яна Бързакова коментира какво се случва

...
Международният редактор на БТВ Яна Бързакова коментира какво се случва
Коментари Харесай

Журналист от БТВ: Болниците в ивицата Газа имат ресурс за още 24 часа

Международният редактор на БТВ Яна Бързакова разяснява какво се случва все още с спора в Израел.

" Според данни на израелските отбранителни сили 5000 000 души от северните елементи на линията Газа към този момент са напуснали региона, което е доста по-малко от живеещите над 1 милион там.Според Израел, " Хамас " попречва евакуацията. По-голямата част са се преселили в един южен град Хан Юнис, който в действителност е втория по величина в линията Газа. Вече е най-големият. Удвоило се е за последното денонощие там популацията. Сериозна е филантропичната злополука там, тъй като в линията Газа няма електричество, вода и гориво, с което се зареждат генераторите на лечебните заведения. Организация на обединените нации предизвести, че горивото, което е останало ще стигне единствено за идващите 24 часа. Израел пусна преди известно време фотоси, на които сподели, че са поставили танкове на пътя от " Хамас ". Ние  не можем да го потвърдим сигурно.

В северната част на линията Газа има доста лечебни заведения. Някои лекари споделят, че няма да изтеглят своите пациенти, защото е невероятно. Много от тях са на живото поддържащи системи и значи, че могат да изгубят живота си ", сподели тя.

" Ивиата Газа е 41 километра  дълга и на 10 широчина. Три са пунктовете - един горе, един долу и един с Египет. Той още не е отворен, водят се договаряния със Съединени американски щати. Египет разгласи, че се тормози за своята сигурност. Президентът сподели, че няма да отвори границата до момента в който не е сигурен, че неговата страна няма да е в сигурност. Водят се договаряния. От там се чака да мине филантропичната помощ. Има доста огромно скупчване на камиони. 

Антъни Блинкен в последните дни посети шест страни в района. Срещна се с управляващите в Саудитска Арабия. Предупреди Израел да не влиза в линията Газа, с цел да не ескалира обстановката. Разговаря с управляващите с Израел. Каза, че диалозите били продуктивни. Бил е и в Египет, където организира диалози с президента за обезпечаване на филантропичен достъп. Ситуацията е доста сериозна и всички районни играчи са се задействали ", съобщи още Бързакова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР