Международният наказателен съд в Хага съобщи в петък, че е

...
Международният наказателен съд в Хага съобщи в петък, че е
Коментари Харесай

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на Путин


Международният углавен съд в Хага заяви в петък, че е издал заповед за ареста на съветския президент Владимир Путин " в подтекста на обстановката в Украйна ".

Той е обвинен във военно закононарушение, обвързвано с “незаконно депортиране ” на локалното население от окупираните от Русия украински райони, както и за “незаконно прекачване ” на.

В публично изказване на съда в Хага се споделя, че е издадена заповед и за задържането на Мария Лвова-Белова, съветска служителка по правата на децата, за която се твърди, че управлява извеждането на украински деца в Русия.

Двамата са обвинени, че “са направили действията директно, взаимно с други и/или посредством други ”. Международният съд прибавя, че Путин не е “успял да упражни надзор върху цивилни и военни негови подчинени, които са направили действията, или е разрешил осъществяването им ”.

Кремъл към момента не е оповестявал собствен коментар във връзка издадената заповед за ареста на съветския държавен глава.

Въпреки възходящите доказателства за осъществявани от съветските сили военни закононарушения в Украйна, Москва неведнъж отхвърля всички обвинявания.

Мария Лвова-Белова е президентски комисар по правата на децата и се счита, че работи под директния надзор на Путин. Според американски източници точно тя е следила депортирането на “хиляди ” украински деца в Русия.

Според изказване на американското финансово министерство от 15 септември 2022 година дейностите на Белова “принудителното осиновяване на украински деца в съветски фамилии, така наречен “патриотично образование ” на украинските деца, законодателни промени за ускорение на даването на поданство на Руската федерация на украински деца и умишленото лишаване на украински деца от съветските сили ”. Тогава съветската служителка беше включена в американския санкционен лист.

Международният углавен съд посочи, че въпреки тези заповеди за арест нормално да се пазят в загадка, с цел да бъдат предпазени жертвите на обвинените, фактът, че в тази ситуация военните закононарушения на съветските сили в Украйна не престават е довел до решението те да бъдат огласени.

Според институцията публикуването на информацията за издаването на заповедите може да способства за “предотвратяване на по-нататъшно осъществяване на закононарушения ”.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР