Международният наказателен съд в Хага е започнал разследване за възможни

...
Международният наказателен съд в Хага е започнал разследване за възможни
Коментари Харесай

Международният наказателен съд разследва възможни руски военни престъпления в Украйна

Международният углавен съд в Хага е почнал следствие за вероятни военни закононарушения, осъществени от Русия в Украйна, заяви в сряда вечер основният прокурор към съда Карим Хан, съобщи ДПА.
“Преди малко осведомих председателството на Международния углавен съд за решението си неотложно да пристъпя към интензивно следствие на обстановката (в Украйна). Работата ни по събиране на доказателства е започнала”, сподели в изказване Хан.

Прокурорът заяви, че следствието е почнало по претенции от 39 страни, в това число Германия, Англия и Грузия.

В понеделник Карим Хан разгласи желанието си да отвори следствие, като съобщи, че “има достоверна основа да се счита, че е допустимо в Украйна да са били осъществени както военни закононарушения, по този начин и закононарушения против човечеството”.

Съдът към този момент е разследвал проблеми, свързани с потушаването на проевропейските митинги в Киев през 2013-2014 година, както и с съветската окупация на Крим и Източна Украйна през 2014 година

Украйна не е страна по Римския статут на Международния углавен съд, само че е приела юрисдикцията на съда във връзка с военни закононарушения и закононарушения против човечеството на нейна територия. Русия не признава юрисдикцията на съда.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР