Международният наказателен съд съобщи в четвъртък, че е освободил Максим

...
Международният наказателен съд съобщи в четвъртък, че е освободил Максим
Коментари Харесай

Бивш лидер на милиция в ЦАР, освободен от ICC след отпадане на всички обвинения

Международният углавен съд заяви в четвъртък, че е освободил Максим Моком, някогашен водач на милиция в Централноафриканската република (ЦАР), отлагайки делото си за военни закононарушения против него, откакто прокурорът смъкна всички обвинявания.

Прокурорът Карим Хан сподели, че неговата работа е стигнала до заключението, че „ към този момент няма рационални изгледи за наказание в процеса, даже в случай че обвиняванията бъдат доказани “. Моком беше освободен от ареста във вторник, сподели МНС по-късно в изказване.

Той беше изправен пред обвинявания във военни закононарушения и закононарушения против човечеството поради хипотетични жестокости, осъществени против цивилни мюсюлмани в ЦАР, някогашна френска колония, от самия него прогласиха милиции за самозащита през 2013 година и 2014 година

Една от най-бедните страни в света, ЦАР беше потопена в кървясъл еретически спор, откакто бунтовниците Селека, коалиция от въоръжени групи, формирани основно от мюсюлмани, смъкнаха президента Франсоа Бозизе при започване на 2013 година

Милициите на Моком, които се назоваха „ анти-Балака “ – което значи „ анти-мачете “ – се образуваха в отговор на завладяването на столицата Банги от Селека.

Той отхвърли да е забъркан в кръвопролитието, като сподели МНС съди през август, че той е бил „ предан на търсенето на мир “.

Моком сподели, че се е върнал в ЦАР през февруари 2014 година по време на разгара на насилието, откакто е избягал в прилежащата Демократична република Конго.

Обвиненията Моком е бил изправен пред ориентиране на офанзиви против цивилното население, убийства, изнасилвания и грабежи.

Прокурорът Хан сподели, че решението за отдръпване на тези обвинявания е взето след разглеждане на всички доказателства и " изменени условия във връзка с съществуването на очевидци ".

Стана ясно, че " няколко значими очевидци " не са разполагаем да дадат показания и че продължаващото следствие е " малко евентуално да докара до нови доказателства ", сподели прокурорът в своето мнение до съда.

Прокурорите споделиха, че не са съумели да разпитат евентуални очевидци, в това число „ вътрешни очевидци “ през последните седмици. „ Също по този начин не се чака други очевидци с сходни доказателства да бъдат разпознати или да излязат в близко бъдеще “, прибавиха те.

Жертвите са „ тъжни и разочаровани “

Хан сподели, че неговият офис си резервира правото да изиска нова заповед за арест, в случай че излязат нескрито повече доказателства и са ориентирани към засегнатите от жестокостите в страната.

„ Много осъзнавам, че тази вест може да е нежелана за доста оживели и техните фамилии “, сподели той. „ Надявам се, че мнозина ще схванат правните и етичните ми отговорности да се управлявам от закона и доказателствата. “

Адвокат, представляващ жертвите, разказа решението като „ изменничество “ и сподели, че клиентите й са „ тъжни и извънредно разочаровани “.

„ Това е изцяло разстройващо и незаслужено и жертвите могат единствено да ожалят такова брутално и едностранно държание “, сподели Елизабет Рабесандратана в изказване, изпратено до AFP.

МНС издаде заповед за арест на Моком през 2018 година и той най-сетне беше предаден от управляващите в Чад предходната година.

Създаден през 2002 година, МНС е единственият самостоятелен арбитражен съд в света, кадърен да преследва упрекнатите в най-тежките закононарушения в света.

Атаките на Анти-Балака против цивилни мюсюлмани продължиха даже откакто силите на Селека се отдръпнаха от Банги, най-малко до декември 2014 година ЦАР остава размирна и мирните съглашения, подписани през 2017 година и 2019 година, не се съблюдават на място.

Много въоръжени групи, бунтовници и нападатели не престават партизанска акция от спорадични офанзиви против Централна Африка войска, която се поддържа от наемници от съветската частна охранителна компания Wagner.

Международни неправителствени организации и специалисти, упълномощени от Организация на обединените нации, постоянно упрекват и двете страни в закононарушения и злоупотреби против цивилни.

Други двама някогашни водачи на анти-Балака, Патрис -Edouard Ngaissona и Alfred Yekatom към този момент са съдени в МНС.

Миналата година командирът на Seleka Махамат Саид Абдел Кани отхвърли обвиняванията във военни закононарушения и закононарушения против човечеството пред съда.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР