Международният наказателен съд (МНС) в Хага ще разгледа молба за

...
Международният наказателен съд (МНС) в Хага ще разгледа молба за
Коментари Харесай

Военнослужещ от Полша иска да говори в Хага: Убивах по 20 мигранти на ден, включително жени и деца

Международният углавен съд (МНС) в Хага ще прегледа молба за формиране на дело на беларуски правозащитници за " геноцид над мигрантите " в Полша. Това заяви РИА Новости, базирайки се на пресслужбата на съда. То е във връзка изказванията на избягалия в Беларус полски военнослужещ Емил Чечко, който съобщи на конференция, че е убивал по 20 мигранти дневно, предаде Факти.

От Полша дефинират изявленията на Чечко като изцяло подправени вести, които Лукашенко употребява за агитация. Емил Чечко не е човек с кристално чиста биография. Той в действителност е полски боец от 11-ти Мазурски артилерийски полк на 16-та Поморска механизирана дивизия, само че от дълго време има проблеми със закона в страната си. Това е била и повода да изиска да напусне армията, разкрива министърът на националната защита на Полша Мариуш Блашчак.

Все отново в Хага са обърнали внимание на случая:

„ Можем да потвърдим, че сме получили заявката, което и самият жалбоподател оповести обществено “, споделиха от МНС. Съдът означи, че както и в случаи с други сходни заявки, МНС ще проучва показаните материали в сходство с Римския статут „ с цялостна самостоятелност и безпристрастност “. По-рано от беларуския център " Системна отбрана на правата на индивида ", представляващ ползите на избягалия в Беларус полски боец Емил Чечко, беше обявено, че съдът в Хага е приел за разглеждане молба с искане да образува дело за " геноцид над мигрантите " в Полша. Чечко съобщи пред Следствения комитет на Беларус за убийството на повече от 240 души на полско-беларуската граница, в това число бежанци и доброволци.

Според Чечко измежду убитите има дами и деца. Той също по този начин съобщи, че е подготвен да се подложи на полиграф пред Хагския арбитражен съд. На конференция Чечко разкри елементи от организацията на кланетата, в които е взел участие. Между 9 и 18 юни предходната година той застрелвал по 20 мигранти всеки ден. Чечко съобщи, че за тези 10 дни е допустимо да са убити сред 200 и 700 души. „ Всеки ден до 18 юни ни извеждаха да патрулираме, купуваха ни стекове с бира и на мръкване застрелвах групи мигранти по към 20 души “, съобщи Чечко в Минск. По думите на боеца той за първи път е взел участие в всеобщата екзекуция на 9 юни, а ден преди този момент за първи път се е сблъсквал с ликвидиране. Тогава, съгласно Чечко, граничарите умъртвили арестуван на границата, а той и негов сътрудник заровили тялото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР