Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест

...
Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест
Коментари Харесай

Съдът в Хага нареди ареста на високопоставени руски военни

Международният углавен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест на командващите далекобойната авиация във Въздушно-космическите сили и Черноморския флот на Русия.

В известие на институцията се казва, че Сергей Кобилаш и Виктор Соколов са обвинени в закононарушения, осъществени по време на войната в Украйна сред 10 октомври 2022 година и 9 март 2023 година

Става дума за първата акция с офанзиви на Русия против градове, енергийна и друга инфраструктура на Украйна през есента на 2022 година В хода на тази акция съгласно националния оператор " Укренерго " сред октомври 2022 и април 2023 година са изстреляни над 1200 ракети и дронове по енергийни уреди на Украйна. В началото на акцията съвсем половината от енергийната система на страната остана отвън строя най-малко доникъде на септември.

Решението се оповестява съвсем тъкмо година откакто МНС издаде заповед за ареста на съветския президент Владимир Путин и детския обмудсман Мария Лвова-Белова поради случаи на нелегално депортиране на деца от окупираните територии на Украйна. Русия обаче не е страна по Римския статут на МНС и като се изключи че отхвърля обвиняванията, не е задължена да съобщи Путин и Лвова-Белова във връзка със заповедта за арест. 

" Има съществени учредения да се счита, че двамата обвинени са виновни за ракетни офанзиви, осъществени от сили под тяхно командване против украинска енергийна инфраструктура минимум от 10 октомври 2022 година до 9 март 2023 година През това време, както се твърди, е имало акция на офанзиви против голям брой електроцентрали и подстанции (в Украйна - бел. ред.), осъществена от съветски военни сили ", се споделя в известието.

Втори досъдебен състав на Международния углавен съд е заключил, че ударите са ориентирани против цивилни цели.

Предвид задачите, които биха могли да се квалифицират като военни в изумените региони, " предстоящата щета за цивилни е била явно несъразмерна спрямо предстоящото военно преимущество ", считат магистратите.

Кобилаш и Соколов са обвинени във военни закононарушения за " нахлуване против цивилни обекти, причиняване на несъразмерни инцидентни вреди на цивилни лица или вреди на цивилни обекти, както и закононарушения против човечеството ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР