Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска и Нов български университет

...
Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска и Нов български университет
Коментари Харесай

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска и НБУ - от 18 септември в Софийската опера и бал

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска и Нов български университет ще се организира от 18 септември до 8 октомври 2023 година в Софийската опера и балет.

Регистрацията на претендентите е до 15 септември, а конкурсното прослушване - на 18 септември.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет е първият майсторски клас в България и е основан през 2001 година от доктор Георги Текев, Изпълнителен шеф и член на Настоятелството на Нов български университет, и се реализира в партньорство на Нов български университет със Столичната община, Софийската филхармония и Софийската опера и балет. Генерален спонсор на събитието е „ Фантастико груп “. Тази година се организира 23-то издание на културното събитие.

Класът дава опция на млади оперни артисти да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски благоприятни условия. На конкурсен принцип за присъединяване Райна Кабаиванска избира 10 млади оперни артисти, с които работи в продължение на три седмици.

 
По време на майсторския клас Райна Кабаиванска ще избере състав за централните функции в операта „ Аида “. Поканата е от Софийската опера и балет, спектаклите ще са през месец февруари 2024 година и са в границите на плана на Нов български университет „ Школата Кабаиванска на огромната оперна сцена “. Режисьор на спектакъла е международно известният Уго де Ана.

На 8 октомври надарените млади актьори от майсторския клас ще се показват на Галаконцерт в Софийската опера и балет с оркестъра на първия ни оперен спектакъл под палката на маестро Найден Тодоров. На лауреатите, посочили изключително високи достижения по време на майсторския клас и Галаконцерта, ще бъдат присъдени стипендии от Фонд „ Райна Кабаиванска “ в Нов български университет за образование в Италия и България и за подкрепяне старта на тяхната интернационална кариера.

 

Досега в майсторските класове на Райна Кабаиванска са се обучавали повече от 240 реализатори от Европа, Съединени американски щати, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от актуалната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младите очаквания на българската оперна традиция Александрина Михайлова и Божидар Божкилов - са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в Нов български университет.

 През декември Школата Кабаиванска още веднъж ще зарадва българската аудитория. Оперна церемония с присъединяване на актьори от майсторските класове на Райна Кабаиванска, показана по-рано през годината на сцените на Опера Бастий в Париж и Академия „ Санта Чечилия “ в Рим, ще се състои в зала „ България “ под съпровода на Софийската филхармония и с диригент маестро Найден Тодоров.

Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023.

 
Повече информация: https://nbu.bg/
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР