Международният фестивал „Самарско знаме, който традиционно се провежда в руския

...
Международният фестивал „Самарско знаме, който традиционно се провежда в руския
Коментари Харесай

Делегация от България взе участие във фестивала „Самарско знаме”

Международният фестивал „ Самарско знаме ", който обичайно се организира в съветския град Самара, тази година беше отдаден на събитията, свързани с руско-турската война и освободителното придвижване на българския народ срещу турските завоеватели в интервала 1876-1878 година.
За мероприятието в град Самара дойде и делегация от България, написа вестник Известия. Фестивалът стартира с церемониален молебен в Иверския женски манастир и изнасянето на кръста в Структовски сад. Кулминацията на фестивала стана възстановката на събитиято от руско-турската война 1877-1878. Бяха пресъздадени епизоди от бойните дейности сред турската войска и руско-българските отряди.Около 60 индивида в историческа униформа на съветската и турската армии с копия от огнестрелните оръжия от края на XIX век възпроизведоха подиуми от сражението.

«Днес пресъздаваме атмосферата в една от ключовитe борби в руско-турската война към Стара Загора през 1877 година Самара има директно отношение към тази война - точно нашите съотечественици, пробвайки се да поддържат българите, са им подарили Самарското знаме. Редом до бойното поле ние организирахме военна болница, в която може да се види по какъв начин са лекували ранените бойци през XIX век», показа изпълнителният шеф на районния отдел на Руската военно-историческа общественост в Самарска област Инна Жичкина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР