Международният фестивал на маскарадните игри - Сурва 2019 е в

...
Международният фестивал на маскарадните игри - Сурва 2019 е в
Коментари Харесай

Над 7 500 кукери и сурвакари дефилират в Перник

Международният фестивал на маскарадните игри - " Сурва 2019 " е в разгара си. Той се организира на централния площад в Перник в два дни - през днешния ден и на следващия ден. На форума участват извънредно доста хора, настроението е приповдигнато.

Не единствено локални, а и голям брой посетители на града са пристигнали особено, с цел да следят благосъстоянието на българските обичайни фолклорни костюми, кукерски дрехи и разнообразни други обилни тоалети. Участниците във фестивала ще дефилират през целия ден на централния площад в Перник, без значение от мрачното и студено време. В рамките на двудневните дефилета от 28-мото издание на Международния фестивал се чака да се включат общо над 7 500 участници.

" Сурва " се организира от 1966 година по концепция и самодейност на община Перник, като със статут на интернационален е от 1985 година Интересен факт е, че от 2009 година самият град Перник е разгласен за Европейска столица на сурвакарските и кукерските игри. Костюмите на участниците са извънредно разнородни и ексцентрични. През целия уикенд градът ще бъде огласян от кукерски чанове, тъпани и други музикални принадлежности, символизиращи прогонването на злите сили.

Освен на площада в Перник, забавни мероприятия от фестивала на маскарадните игри се организират и на няколко подиуми, ситуирани в разнообразни елементи на обитаемото място. През двата дни ще се състоят работилници и ексцентрични начинания, които оферират разновидността и феновете да се включат в празника. Частично форумът има и спортен темперамент. В понеделник (28.01.19 г.) ще бъде извършена конференция, на която ще бъдат оповестени носителите на златните медали и други влиятелни събития всред всички кукерски групи, взели участие тази година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР