Международният ден на метрологията се отбелязва днес – в деня

...
Международният ден на метрологията се отбелязва днес – в деня
Коментари Харесай

20 май: Метролозите отбелязват своя професионален празник

Международният ден на метрологията се отбелязва през днешния ден – в деня на подписването на Конвенцията за метъра – 20 май 1875 година. В България 20 май е разгласен за професионален празник на метролога с решение на Министерския съвет от 17 май 2001 година, написа econ.bg.

Началото на научната метрология със задача образуване, развиване и запазване на примерите е сложено през 1888 година с приемането на 15 ноември на първия Закон за ограниченията и теглилките.

Той вкарва модерния за времето си метод на единение на измерванията, като открива наложително потребление на Метричната система. Законът изисква да се основат ограничения от „ първи ред “, които са основа за контролиране на заплащанията в търговията и земеделието.

Въвеждат се пример на един метър, направен от платина, пример на един кг, направен от платина, и пет нови крини с съдържимост един хектолитър, които съставляват „ българското кило “. До приемането на закона няма норматив, който да принуди и продавача, и купувача да употребяват едни и същи ограничения, заради което и контролът е неосъществим.

Според етнографа Христо Вакарелски българите най-често мерят в педи. По-малка мярка е чеперек – отмерен с разтворени палец и показалец. Още по-малка мярка е пръстът – дебелината на показалеца. Малка мярка е и клекавец – ставата до нокътя на палеца.

По обиколката на сгънат пестник при плетене на чорапи се дефинира дължината на стъпалото. Често като мярка за височина служи растежът – „ един човешки пердах “. Размерване на парцелите се прави с крачката (разкрач) на индивида. Дебелини се мерят с пръст, длан, ръка. Пространството се дефинира с повърхност, обработвана за 1 ден – равнища от 2 дни оране, ден копане и други.

Мярката за тежина е турската ока (1,28 кг), за млякото – ведро, за зърнените храни – шиник или крина. На извършената на 20 май 1875 година в Париж интернационална техническа конференция 17 страни подписват Конвенция за метъра, с което метричната система става международна.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР