Международният ден на джаза – 30 април ще бъде отбелязан

...
Международният ден на джаза – 30 април ще бъде отбелязан
Коментари Харесай

Международният ден на джаза – едно различно музикално събитие

Международният ден на джаза – 30 април ще бъде маркиран в Добрич с Концерт на Добрич джаз бенд.

Музикалното събитие е проведено на 29 април от 17.30 часа в Лапидариума. Любителите на джаза ще могат да се насладят на джаз осъществяванията на Атанас Атанасов – саксофон, флейта, кларинет; Стоян Жеков – тромпет; Пламен Петров – тромбон, Николай Петров – контрабас, Стела Стойкова – ударни принадлежности и Красимир Донков – пиано. Гост – реализатори са Елена Иванова и Мартин Кръстев – вокали.

Събитието се провежда от Община град Добрич и се посвещава на всички, които носят джаз музиката в сърцата си.

На 30 април 2012 година е маркиран Международния ден на джаза, по предложение на Генералния секретар на организацията Хърби Хенкок – именит джазмен, дипломат на ЮНЕСКО за сред културен разговор и ръководител на Института за джаз „ Телониъс Монк “. Хърбърт (Хърби) Джефри Хенкок е актуален американски пианист, кийбордист, началник на бенд и композитор, притежател на влиятелната музикална премия „ Грами “. Като част от втория огромен квинтет на тромпетиста Майлс Дейвис, Хенкок оказва съществено въздействие върху преоткриването на темп секцията в джаза, а също така е един от основните архитекти на пост-бопа. Той е един от първите джазмени, които одобряват музикалните синтезатори и фънк музиката.

Американският пианист предлага Международния ден на джаза да се отбелязва всяка година на 30 април. Денят е огласен като подобен още през ноември 2011 година от ЮНЕСКО, с цел да подчертае ролята на характерния жанр музика в актуалния свят. В идната година Международният ден на джаза е приет и от Организация на обединените нации. Избраната дата съответствува с последния ден от отбелязвания в Съединени американски щати Месец на джаза (Jazz Appreciation Month) през април. /https://www.biblioteka-bulgaria.bg/mezhdunaroden-den-na-dzhaza/
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР