Международните санкции срещу Русия започнаха да подкопават десетилетното господство на

...
Международните санкции срещу Русия започнаха да подкопават десетилетното господство на
Коментари Харесай

Десетилетното доминиране на долара в търговията може да приключи. Индия има пръст в това


Международните наказания против Русия започнаха да подкопават десетилетното владичество на $ в интернационалната търговия с нефт. Причината е, че множеството покупко-продажби се подписват с Индия - най-големият пазар за недопечен нефт по море за експорт от Русия. Естествено покупко-продажбите се подписват в други валути, написа Daily Sabah.

Азиатската страна е вносител номер три в света на нефт и Русия стана водещ снабдител, откакто Европа понижи фрапантно вноса си от страната, след нахлуването й в Украйна.

След наложената горна граница на цените на петрола на Русия, индийските клиенти са платили за множеството съветски нефт в разнообразни от $ валути, в това число дирхам (на Обединените арабски емирства) и в последно време в съветска рубла, по информация на голям брой източници за търговия с горива.

Транзакциите през последните три месеца възлизат на няколкостотин милиона $ - в случай че се окаже правилно, това ще е рекордно.

Дубайски търговци и съветските енергийни компании " Газпром " и " Роснефт " търсят заплащания в разнообразни валути от $ за избрани нишови класове съветски нефт, които през последните седмици бяха продадени над горната цена от 60 $ за барел, съгласно неизвестен източник.
 Китай подхваща ход, който може да отслаби международното владичество на щатския $
Китай подхваща ход, който може да отслаби международното владичество на щатския $

По-голяма част от международната търговия в този момент е деноминирана в щатски долари

Тези продажби съставляват дребен дял от общите продажби на Русия за Индия и не наподобява да нарушават глобите, наложени от Съединени американски щати.

Търговията на съветски нефт в дирхами може да стане по-трудна, откакто Съединените щати и Англия предишния месец прибавиха основаната в Москва и Абу Даби съветска банка МТС към съветските финансови институции в листата със наказания.

Според индийски източници множеството съветски банки са били изправени пред наказания след войната, само че индийските клиенти и съветските снабдители са решени да продължат да търгуват с съветски нефт.

Плащането за нефт в долари е съвсем универсална процедура от десетилетия. За съпоставяне, делът на валутата в общата интернационална търговия е доста по-малък - 40%, съгласно данни от януари на платежната система SWIFT.

Според Даниел Ан, някогашен основен икономист в Държавният департамент на Съединени американски щати и а в този момент световен помощник в Международния център на учените " Удроу Уилсън " разяснява, че силата на $ е несравнима, само че глобите могат да подкопаят финансовите системи на Запада, като в това време няма да изпълнят задачата си.

Заместник-управляващият шеф на МВФ Гита Гопинат счита, че глобите против Русия биха могли да подкопаят господството на $, като насърчат по-малките търговци да употребяват други валути. 

" Доларът ще остане главната валута в световен мащаб даже в този пейзаж ", счита тя.

Напрежението сред Китай и Запада също подкопава от дълго време откритите правила на доминираната от $ международна търговия.

Русия държи част от своите валутни запаси в юани, до момента в който Китай е понижил запасите си от долари.

Индия измества Европа

През последната година Индия измести Европа като най-големия покупател на Русия на нефт, внасян по море. Индия усили вноса на съветски недопечен нефт 16 пъти спрямо времето от преди войната, съгласно основаната в Париж Международна енергийна организация. Руският недопечен нефт съставлява към една трета от общия импорт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР