Международните политики на Русия и Китай се приемат като по-скоро

...
Международните политики на Русия и Китай се приемат като по-скоро
Коментари Харесай

След Тръмп: глобалният образ на САЩ се подобрява

Международните политики на Русия и Китай се одобряват като по-скоро дестабилизиращи за света и в това отношение световните настройки не са се трансформирали спрямо последните няколко години.

Растат позитивните настройки към Съединени американски щати и най-голямата суперсила от ден на ден се приближава до позитивната част на скалата. Ключовият фактор се оказва промяната на президента Доналд Тръмп.

Европейски Съюз остава единствената от четирите огромни международни сили, която се приема обичайно положително и даже в допълнение усъвършенства своя резултат спрямо предходната година.

Това са някои от изводите и хипотезите от новото световно проучване на усещанията за интернационалните суперсили и техните политики, както и за резултата на отдръпването на Съединени американски щати от Афганистан. Изследването е извършено от Световната асоциация „ Галъп интернешънъл “ в края на 2021 година То покрива 45 страни по света и повече от 42 000 пълнолетни жители, представляващи като извадка към 2/3 от международното население.
Подобрява се световният облик на Съединени американски щати. Не и в Афганистан
Подобрението на световния облик на Съединени американски щати, спрямо предишни проучвания, най-вероятно е заради промяната в Белия дом, регистрират социолозите. Изтеглянето от Афганистан сякаш не е изиграло особена роля за облика на Съединени американски щати. В самия Афганистан обаче отрицателните оценки по отношение на Щатите бележат растеж. Известен растеж на позитивните оценки се записва в някои европейски страни и в Латинска Америка. Оценките на самите американци за страната им се усъвършенстват и въпреки че към момента са по-скоро отрицателни, означават най-високия резултат през последните години.

В световен мащаб (и очаквано) Съединени американски щати са възприемани в най-негативна светлина в Близкия изток, Русия и Западна Азия. Обратно, болшинството от хората в Индия и Африка виждат по-скоро стабилизиращ резултат от интернационалните политики на Америка. Хората в Русия (близо една трета от всички респонденти там) и в Европейския съюз наподобяват най-несигурни по тази тематика.

Глобалният чист резултат за Съединени американски щати – дялове на отговори „ стабилизира “ минус дялове на отговори „ дестабилизира “ – в този момент е -2. Преди три години беше -28.

Топ 5 страни, които считат, че интернационалните политики на Съединени американски щати стабилизират света са:

Виетнам (76% там споделят, че Щатите стабилизират света с интернационалните си политики)

Албания и Нигерия ( с по 72%)

Филипините (71%)

Кения и Косово (с по 70%)

Тайланд (64%)

Топ 5 на страните, които считат, че Съединени американски щати дестабилизират:

Афганистан (72% споделят, че политиките на Съединени американски щати са дестабилизиращи)

Сърбия (71%)

Ирак (70%)

Палестина (68%)

Пакистан (63%)
Имиджът на Русия - трайно отрицателен. Най-харесвана в Албания
Имиджът на Русия се резервира трайно отрицателен през последните години, въпреки че преди няколко години беше по-негативен. Една трета от участниците в световното проучване в този момент споделят, че интернационалните политики на Русия са стабилизиращи за света. Близо половината от интервюираните обаче считат, че политиките на Русия дестабилизират. Една четвърт не може да образува мнение. Така световната чиста стойност за Русия е -17.

Международните политики на Русия наподобява са одобрявани в най-голяма степен за дестабилизиращи от хората в Австралия, Съединени американски щати, Европа, Европейски Съюз (особено западните страни от Съюза) и Близкия изток. Респондентите в Индия въпреки това считат, че политиките на Русия са по-скоро стабилизиращи – даже в по-голяма степен от самите руснаци.

Руските интернационалните политики са позитивно оценени и в Африка. Там обаче, както и в Съединени американски щати, Русия и Латинска Америка, хората са в това време и по-разколебани, защото дяловете на съмнение се равняват на към една трета от всички отговори.

Най-силни позитивни оценки

Международните политики на Русия са одобрявани за най-стабилизиращи в Албания (86% там дават отговор позитивно), Виетнам (76%), Сърбия (64%), Казахстан (62%) и Индия (57%).

Най-силни негативни

Топ 5 на най-големите дялове на отрицателни отговори са регистрирани в Украйна (74% там дават отговор негативно), Австрия (70%), Германия, Косово, Полша (69% отговори „ дестабилизира “ във всяка от страните), Чехия (68%) и Швейцария (66%).
Европейски Съюз - по-скоро стабилизиращ фактор. В Русия и Близкия изток на противоположното мнение
Международните политики на Европейския съюз към момента са одобрявани като по-скоро стабилизиращи в международен мащаб. Европейски Съюз към момента остава единствената от четирите световни сили, която е в позитивната част на скалата (+18 чиста стойност съгласно настоящата вълна на изследване). Положителните оценки във връзка с ролята на Съюза в интернационалните отношение са по-скоро константни в последните годишни проучвания на международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “, въпреки и да са следени някои вариации. От друга страна опцията на Европейски Съюз да повлияе на международната политика доста в действителност не е толкоз сигурна.

В Русия и в Близкия изток обаче настройките очевидно се отличават от световната картина. Там са регистрирани обилни дялове на рецензия към Европейски Съюз.

Политиките на Европейски Съюз са оценени като най-стабилизиращи в Албания (82% там дават отговор така), Виетнам (78%), Колумбия (62%), Малайзия (60%) и Германия (59%).

Топ 5 на най-големите дялове на отговори „ дестабилизира “ са регистрирани в Палестина (57% там дават отговор негативно), Сърбия (51%), Афганистан, Ирак (48% и в двете държави), Русия (45%), Хонконг и Пакистан (44% и в двете държави).
Външната политика на Китай възприемана повече негативно
Международните политики на Китай също са одобрявани като по-скоро дестабилизиращи за света (-18). В най-голяма степен политиките на Китай са оценени като дестабилизиращи в Австралия (с болшинство от 80% от всички отговори), Индия, Близкия изток, Европа (значително по-големи дялове в Европейски Съюз и изключително в западните страни от Съюза) и Съединени американски щати.

Хората в Африка и до известна степен в Русия виждат по-скоро стабилизираща роля в китайските интернационалните политики. Отношението на руснаците по този въпрос демонстрира и друга забавна тенденция – две пети от респондентите там се двоумят и не могат да формулират точна оценка за интернационалните политики на Китай.

Топ 5 най-големи дялове на позитивни настройки към интернационалните политики на Китай са регистрирани в Албания (79% там дават отговор положително), Кения (64%), Малайзия (64%), Нигерия (64%) Пакистан (58%), Сърбия (56%) и Тайланд (53%).

Топ 5 страни, които преглеждат интернационалните политики на Китай като по-скоро дестабилизиращи за света са Република Корея (88% там дават отговор „ дестабилизиращи “), Виетнам (82%), Австралия (80%), Австрия (72%)и Швейцария (71%).

https://www.clubz.bg/uploads/2022/01/gallup-world.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 606 " height= " 874 " />

https://www.clubz.bg/uploads/2022/01/gallup-world1.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 606 " height= " 874 " />
Оттеглянето на Съединени американски щати от Афганистан
Макар и да получи необятен публичен отзив по света, решението на Джо Байдън за цялостно отдръпване на военните елементи на Съединени американски щати от Афганистан не оказва сериозен резултат върху международните настройки към Съединени американски щати като цяло. Мнозинството от участниците в проучването по света не показват смяна в настройките си.

Все отново 21% са си трансформирали мнението за Съединени американски щати след изтеглянето им от Афганистан – в положителна или отрицателна посока.

Най-голяма смяна на настройките е записана в Индия, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Близкия изток. Повече от 40% от респондентите в Индия са формирали ново мнение за Съединени американски щати след отдръпването от Афганистан. Променените настройки са равно разграничени сред положителни и отрицателни оценки.

Същото се отнася и до една трета от респондентите в Близкия изток. Ръстът на по-скоро отрицателните настройки във връзка с Съединени американски щати въпреки всичко е по-видим, изключително в самите Съединени американски щати, само че и в западните страни от Европейски Съюз.

Изследването на " Галъп интернешънъл " се организира всяка година от 1977 година насам. Тази година то бе извършено в 45 страни по света. Общо 42 212 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала октомври-декември 2021 година са интервюирани към 1000 души по метода „ лице в лице “, по телефона или онлайн.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР