Международните наблюдатели заявиха в петък, че за първи път планират

...
Международните наблюдатели заявиха в петък, че за първи път планират
Коментари Харесай

ОССЕ препоръчва пълномащабна мисия за наблюдение на изборите в Унгария

Международните наблюдаващи обявиха в петък, че за първи път възнамеряват да изпратят изключителна пълномащабна задача за наблюдаване за идните парламентарни избори в Унгария, която е член на Европейски Съюз, заради опасения по отношение на честността на вота.

В отчет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) се споделя, че стотици наблюдаващи би трябвало да следят вота на 3 април, а не по-малките, по този начин наречени " лимитирани " задачи от към десетина души, които нормално се изпращат за избори в страните от Европейски Съюз.

В отчета на основаната във Варшава Служба на ОССЕ за демократични институции и права на индивида (ODIHR) се споделя, че 18 наблюдаващи би трябвало да следят подготовката за вота в цялата страна " с 200 краткосрочни наблюдаващи, които да проследят работата в изборния ден ".

Премиерът Виктор Орбан се стреми да завоюва четвърти следващ мандат, само че е изправен пред най-голямото предизвикателство от идването си на власт през 2010 година, откакто шест опозиционни партии образуваха избирателен алианс, с цел да се опитат да смъкват мощния националист.

След като социологическите изследвания демонстрират, че партията на Орбан " Фидес " и обединената съпротива са с равни шансове, набъбнаха опасенията за нечестни изборни процеси и евентуално пазаруване на гласове.

Законова смяна от предходната година облекчи опцията за вписване на фиктивни адреси, което съгласно анализатори основава забележителен риск от изборни измами.

Миналия месец 20 маджарски неправителствени организации желаеха от ODIHR да изпрати цялостна, а не лимитирана задача от стотици наблюдаващи, които да следят вота.

" Решителното присъединяване на ODIHR в систематичното и всеобхватно наблюдаване на процесите в изборния ден ще увеличи доста публичното доверие в изборния развой, ще възпре нередностите през последните дни на акцията (и в самия избирателен ден) и по този метод ще подсигурява честността на демократичния развой ", се споделя в изказването на Неправителствени организации.

Миналия месец междупартийна група от 62 членове на Европейския парламент също прикани ОССЕ да изпрати пълномащабна задача наблюдаващи.

На последните избори през 2018 година ОССЕ изпрати лимитирана задача, която заключи, че вотът се е " характеризирал с необятно публикувано припокриване на ресурсите на страната и ръководещата партия, което подкопава способността на участниците да се състезават при равна условия ".

" Избирателите разполагаха с необятен набор от политически благоприятни условия, само че заплашителната и ксенофобска изразителност, пристрастността на медиите и непрозрачното финансиране на акциите стесниха пространството за същински политически спор, възпрепятствайки способността на гласоподавателите да създадат изцяло осведомен избор ", се споделя в отчета.

Много от рекомендациите на ODIHR от 2018 година не са довели до промени, се споделя в отчета от петък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР