Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев” ще се проведат

...
Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев” ще се проведат
Коментари Харесай

Монтана се подготвя за празниците на духовите оркестри “Дико Илиев”

Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев” ще се проведат от 8 до 10 юни в Монтана. 16-ото им издание ще протече под знака на 30-ата годишнина от основаването на фестивала. Той се организира под патронажа на ​Министерството на културата. Това е висока оценка за приноса на фестивала като внушителен за българската просвета и насърчаващ културните контакти.
В шестнадесетото издание на фестивала ще свирят най-хубавите български оркестри и мажоретни сформира - Гвардейският внушителен духов оркестър към Национална гвардейска част, Софийският духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „ Искър “, Представителният юношески духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч, Младежкият духов оркестър с мажоретен състав - Ботевград, Представителен общински духов оркестър с мажоретки - Троян, Представителният мажоретен състав „ Светла “ – Елин Пелин, Духов оркестър „ Дико Илиев “ към Народно читалище „ Разум 1883 “ и Мажоретният състав към Общински юношески дом - Монтана, и несъмнено любимците на публиката в града хазаин „ Vivo - Монтана “.
За фестивала ще дойдат и три непознати оркестъра от Полша, Румъния и Черна гора. Градската музика на Будва е първият оркестър от Черна гора, който ще взе участие в Дико-Илиевите празници. Програмата, която ще показа на фестивала в Монтана, е пъстра в стилово отношение. Наред с класика в жанра като „ Маршът на славянката” от Василий Агапкин и „ Валс номер 2” от Дмитрий Шостакович, будванските градски музиканти ще изпълнят и оркестрови разновидности на „ Wind of change” на Scorpions, „ Colonel bogey” на Малком Арнолд, Микс „ ABBA Gold” и още 10 обичани произведения в категорията Golden Oldies. Родната им музика е показана от пиеса на Михайло Мица Маркович, а също и „ Дунавско хоро” и марша „ Сливенци при Драва” от Дико Илиев.
Духовият оркестър на гр. Могилно – Полша, за пръв път взе участие в интернационален фестивал и по тази причина Дико-Илиевите празници са значим миг в креативната му биография. В програмата му са включени и композиции на Орлин Бебенов – един от създателите, печелили премия в Конкурса за нови произведения за духов оркестър, проведен от Община Монтана като съпътстващо събитие на празниците.
Особен нюанс в тазгодишното издание на Международните празници на духовите оркестри „ Дико Илиев” ще внесе оркестър „ Яковений” от Ворона – окръг Ботошани, Румъния. Групата е формирана от млади музиканти, които не престават традицията на духовите музики в района. Формацията извършва истински национални мелодии.
Регионална изследователска краеведска конференция на тематика „ Музика за векове” ще бъде съпътстващо събитие на 16-ите Международни празници на духовите оркестри „ Дико Илиев” – Монтана 2018. Форумът се провежда от Регионална библиотека „ Гео Милев”. Той ще се организира на 8 юни – първият ден на фестивала. Тогава ще бъде открита и изложбата от Международния конкурс за детска рисунка „ Тъпан бие, хоро се вие”. В експозиционна зала „ Кутловица” ще бъдат подредени рисунки на деца от 34 страни, отличени от журито като най-хубави.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР