Международни лидери настояват за незабавно прекратяване на продължаващите от дни

...
Международни лидери настояват за незабавно прекратяване на продължаващите от дни
Коментари Харесай

Насред продължаващите боеве посланикът на ЕС в Судан е бил нападнат в дома си

Международни водачи упорстват за неотложно преустановяване на продължаващите от дни сред съперничещи си военни групировки в Судан, вследствие на които починаха близо 200 души, а стотици други бяха ранени, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Най-малко 185 души са починали, а 1800 са ранени в боевете в Судан, заяви медиаторът на Организация на обединените нации Фолкер Пертес посредством видеоконференция в Ню Йорк.

Посланикът на Европейски Съюз в Судан е една от жертвите на насилието, заяви почитан чиновник от Брюксел късно през вчерашния ден.

Висшият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че посланикът е бил " атакуван " в резиденцията си. Той не даде детайлности за характера на нападението, нито за причинителя или причинителите.

Той също по този начин остави неизясненост дали посланикът е потърпевш, макар че дипломатически източници в Брюксел обявиха, че О`Хара е добре и не е бил ранен.

Европейски Съюз е показан в североизточната африканска страна от ирландския посланик Ейдън О`Хара.

В столицата Хартум не престават яростните конфликти по множеството мостове, към интернационалното летище и военния щаб, сподели Пертес.

Сражения се водят и в региона на Дарфур.

През последните дни напрежението сред началника на суданската войска и в действителност президент на Судан Абдел Фатах ал Бурхан и заместникът му Мохамед Хамдан Дагало (Хемети) - командира на Силите за бърза поддръжка - прерасна в открит спор.

Сегашните събития идват година и няколко месеца откакто армията овладя цялата власт, която делеше две години и половина с гражданско, технократско държавно управление. Избори, каквито военните обещаваха да има тази година, за връщане към гражданско ръководство, наподобяват надалеч.

Хамдан Дагало съобщи в понеделник в " Туитър ", че интернационалната общественост би трябвало да се намеси против това, което той назова " закононарушенията на суданския военачалник Абдел Фатах ал Бурхан ", заяви " Ройтерс ".

" Неговата войска води брутална акция против почтени хора, като ги бомбардира със самолети МиГ ", написа Хамдан Дагало.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР