Международни атомни инспектори откриха, че Иран е натрупал уран, обогатен

...
Международни атомни инспектори откриха, че Иран е натрупал уран, обогатен
Коментари Харесай

Bloomberg: Иран обогатява уран до нива за ядрено оръжие

Международни атомни инспектори откриха, че Иран е натрупал уран, обогатен до равнище, малко пo-ниско от това, което е належащо за нуклеарно оръжие. Това демонстрира отчет на Bloomberg.

Неназовани висши дипломати обявиха, че Иран е натрупал уран, обогатен до 84% непорочност и централизация до 6% под нужното за оръжие, отбелязвайки най-високите равнища, открити от инспекторите в Иран досега.

По-рано Иран заяви на Международната организация за атомна сила (МААЕ), че неговите центрофуги са конфигурирани да обогатяват уран до равнище на непорочност от 60%.

Остава неразбираемо дали материалът е съзнателно създаден или е несъзнателно струпване в центрофугите, употребявани за делене на изотопите.

Според МААЕ равнища от единствено 60% са неразличими от нужните за нуклеарно оръжие и че множеството нуклеарни реактори употребяват материал, обогатен до 5% непорочност. Обогатяването на уран до 84% непорочност, било то съзнателно или инцидентно, просто не би трябвало да се случва, сподели старши помощник на Фондацията за отбрана на демокрациите (FDD) Бехнам Бен Талеблу.

Има единствено един метод да се оправим с това. Президентът Джо Байдън би трябвало да работи с EС, с цел да анулира глобите и да срине архитектурата към Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA), добави Талеблу. По думите му това би трябвало да бъде сигнал за пробуждане към интернационалната общественост. Иранската нуклеарна ескалация може и се случва без напън от Запада. Всъщност Иран беше отпред на нуклеарната рецесия от самото начало, до момента в който Байдън беше на поста, сподели още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР