Международни агенции, включително СЗО, призоваха страните да спрат продажбата на

...
Международни агенции, включително СЗО, призоваха страните да спрат продажбата на
Коментари Харесай

СЗО призова страните да спрат продажбата на живи диви бозайници на пазарите за храни

Международни организации, в това число СЗО, приканиха страните да спрат продажбата на живи диви животни на пазари за храни, като предизвестиха, че те може би са източник на над 70 на 100 от появяващите се при хората инфекциозни заболявания, съобщи Ройтерс.

Препоръките, целящи да подсигуряват, че световната хранителна система е безвредна и устойчива, последваха задачата на СЗО в китайския град Ухан, целяща да проверява произхода на вируса SARS-CoV-2.

" Тази и други рекомендации ще оказват помощ за понижаване на риска от появяването на зоонози ", написа в Туитър Питър Бен Ембарек, представителят на СЗО, който водеше задачата през януари и февруари.

СЗО, Световната организация за здраве на животните и Програмата на Организация на обединените нации за околната среда приканиха националните държавни управления да " прекратят търговията със хванати живи животни от типа на бозайниците ", без значение дали се прави за храна или развъждането им. Освен това като незабавна мярка би трябвало да се затворят секторите от пазарите за храна, на които се продават такива животни, в случай че не са въведени ефикасни правила и съответна оценка на риска.

Смята се, че животните, изключително дивите животни, са източника на над 70 на 100 от всички новопоявяващи се при хората заразни заболявания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР