Международната терористична мрежа „Ал Кайда“ все още е „силно свързана“

...
Международната терористична мрежа „Ал Кайда“ все още е „силно свързана“
Коментари Харесай

Заплаха! Ал Кайда все още е силно свързана с талибаните

Международната терористична мрежа „ Ал Кайда “ към момента е „ мощно обвързвана “ с талибаните в Афганистан, макар историческото съглашение сред Съединени американски щати и талибаните по-рано тази година, съобщи пред Би Би Си почитан представител на Организация на обединените нации.

По-рано тази година Съединени американски щати подписаха договорка с талибаните, с която се ангажират да изтеглят всички американски сили от страната до идващото лято, в случай че талибаните създадат по този начин, че групировки като „ Ал Кайда “ да не могат да употребяват афганистанска територия за обмисляне на интернационалните офанзиви.

Но Едмунд Фитън-Браун, координатор на екипа на Организация на обединените нации за мониторинг на „ Ислямска страна “, „ Ал Кайда “ и талибаните, съобщи, че талибаните са дали обещание на „ Ал Кайда “ при подготовката на съглашението с американците, че ще останат съдружници.

„ Талибаните постоянно беседват на високо ниво с „ Ал Кайда “ и ги твърдят, че ще почитат техните исторически връзки “, сподели Фитън-Браун.

И добави, че връзките сред „ Ал Кайда “ и талибаните не са значително изменени от договорката със Съединени американски щати.

Елиминирането на опасността от „ Ал Кайда “ и свалянето на режима на талибаните, които ги бяха приютили, бе първичното съображение за американската инвазия в Афганистан след офанзивите на 11 септември 2001 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР