Международната рейтингова агенция Стандарт енд Пуурс (S&P) понижи в четвъртък

...
Международната рейтингова агенция Стандарт енд Пуурс (S&P) понижи в четвъртък
Коментари Харесай

S&P понижи рейтинга на Китай за пръв път от 18 години насам

Международната рейтингова организация " Стандарт енд Пуурс " (S&P) намали в четвъртък дълготрайния кредитен рейтинг на Китай от АА- на А+ със постоянна вероятност. Това става за пръв път от 1999г. насам и е обвързвано с възходящ риск от бързото струпване на задължения.

Решението идва по-малко от месец преди събирането на конгреса на Китайската комунистическа партия, който ще дефинира насоките за развиване в идващите 5 години.

В организацията считат, че увеличението на кредитирането е асъдействало за растежа на Брутният вътрешен продукт и повишение цената на активите, само че също по този начин и е понижил финансовата непоклатимост на страната.

" Очакваме в идващите 2-3 години отпущането на заеми да остане на ниво, което последователно да увеличи финансовите опасности ", споделят от S&P. Стабилната вероятност се изяснява като убеденост за това, че държавното управление ще обезпечи устойчиви стопански индикатори в идващите 3-4 години, а растежът на действителния Брутният вътрешен продукт на глава от популацията ще остане на 4% годишно даже при закъснение темпото на държавните вложения.

Прогнозите на организацията са за Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2017г. на равнище от 8300 $, а към 2019г. той да доближи 10 000 $. Ще пораства и държавният дълг като дял от Брутният вътрешен продукт - с 2.4-4.9% в 2017-2020г., като в края на интервала ще доближи 46%.

В края на май 2017г. за пръв път от 1989г. насам намали рейтинга на Китай и организация " Муудис " (Moody’s) - от А1 на равнище Аа3 със постоянна вероятност. На същото ниво е и оценката на " Фич " (Fitch). Предупреждения за " рискова траектория " на растежа на китайското кредитиране насочат също от МВФ и Bank for International Settlements.

Решението на S&P не е изненадващо, тъй като организацията разгласи, че има действителен късмет за подобен ход още през юни. Но близостта с конгреса на ККП бе изтълкувана като мощен сигнал, че управляващите би трябвало бързо да вземат ограничения, да вкарат промени, да преструктурират държавните компании и да преминат от количествен към първокласен напредък на стопанската система.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР