Международната рейтингова агенция Standard & Poor Global Ratings (S&P) потвърди

...
Международната рейтингова агенция Standard & Poor Global Ratings (S&P) потвърди
Коментари Харесай

Кредитният рейтинг на България е със стабилна перспектива, потвърди Standard & Poor Global Ratings

Международната рейтингова организация Standard & Poor Global Ratings (S&P) удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута `BBB/A-2`, оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Перспективата пред рейтинга остава постоянна.

От рейтинговата организация чакат, че военният спор Русия - Украйна ще аргументи потрес на българската стопанска система и в резултат на това действителният напредък на Брутния вътрешен артикул (БВП) през 2022 година ще се забави до 1,6 % по отношение на 4,3 % - от прогнозата им през месец ноември, а бюджетният недостиг ще се удвои до 5 % от Брутният вътрешен продукт. S&P означават, че мощните външни и фискални салда на България ще оказват помощ за намаляване на този потрес, а постоянният приток на прехвърляния от Европейския съюз (ЕС) ще поддържа растежа в средносрочен проект.

Стабилната вероятност отразява упованията на S&P, че българската стопанска система няма да претърпи огромни външни или фискални несъответствия. По-скоро шокът върху стопанската система по линия на военния спор ще бъде краткотраен и икономическият напредък ще се ускори от 2023 година, подсилен от притокa на прехвърляния от Европейски Съюз. S&P чакат това да ограничи повишаването на консолидирания държавен дълг, който ще остане невисок в интернационален проект.

Според S&P българската стопанска система ще бъде наранена от спора в Украйна заради високата инфлация, която ще докара до понижение на разполагаемия приход, по-ниско доверие на бизнеса и потребителите в България, както и вторични резултати, произлизащи от по-ниската икономическа интензивност на най-важните търговски сътрудници на страната в Европейски Съюз. От рейтинговата организация правят оценка, че обстановката, обвързвана с прекъснатите доставки на газ от Русия за България, остава управляема заради продължаващите старания за диверсификация на доставките и оставащите ресурси от газ, които са ниски, само че въпреки всичко задоволителни. Въпреки това S&P смятат, че високите и растящи равнища на инфлация съставляват предизвикателство за държавното управление. Увеличава се натискът върху обществените финанси, само че чистият държавен дълг остава под 20 % от Брутният вътрешен продукт и обезпечава задоволително пространство за осъществяване на политика.

S&P означават също, че външните опасности са управляеми, макар възходящите дефицити по настоящата сметка на фона на покачващите се цени на храните и силата, и бавното възобновяване в туристическия бранш. От рейтинговата организация чакат, че в интервала до 2025 година притокът на средства от предходната и сегашна Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз, както и спомагателните средства по новия инструмент „ Следващо потомство Европейски Съюз “, ще обезпечат солидна основа за подсилване на икономическия напредък. 

В известието се споделя, че рейтинговата организация би повишила кредитния рейтинг при присъединението на България към еврозоната, както и при значително усъвършенстване на салдото по настоящата сметка. S&P биха намалили рейтинга, ако военният спор в Украйна докара до ограничение на икономическия напредък на България в средносрочен интервал. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР