Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния

...
Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния
Коментари Харесай

Standard & Poor`s потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

Международната рейтингова организация S&P Global Ratings удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута `BBB/A-2`. Перспективата пред рейтинга остава постоянна, оповестиха от финансовото министерство.

Според рейтинговата организация икономическите последствия от пандемията са управляеми, макар забележителното влияние в здравен аспект. Възстановеното вътрешно търсене, изключително частното ползване, и повишаването на усвояването на средствата от Европейски Съюз ще покачат вероятностите пред растежа в средносрочен небосвод. Отпуснатите на България средства от предходната и сегашна Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз, както и спомагателните средства по новия инструмент „ Следващо потомство Европейски Съюз “, с които страната ще разполага, се правят оценка на към 40% от упования Брутният вътрешен продукт през 2021 г.

S&P чакат бюджетния недостиг да остане забележителен и през 2021 година, в резултат на ограниченията за поддръжка по време на пандемията. Въпреки че някои ограничения се планува да продължат и през 2022 година, рейтинговата организация чака дефицитите да стартират да понижават от 2022 година, като означават благоразумната фискална политика, която е реализирана от няколко държавни управления. Въпреки фискалното разхлабване и повишаването на обществените отговорности, чистият държавен дълг на страната остава невисок на към 20% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който разноските за държавно финансиране са намалели до рекордно ниски равнища.

В сходство с световните трендове, S&P регистрират, че инфлацията в България се е повишила през 2021 година заради комбинираното въздействие от покачването на цените на храните, силата, както и засиленото вътрешно търсене, което въздейства на базисната инфлация. Нарастването на цените следва да намалее през втората половина на 2022 г.

Външните опасности са управляеми след няколко години на понижение на чистия външен дълг, с помощта на поредицата от остатъци по настоящата и финансовата сметки, които от рейтинговата организация чакат да продължат.

От рейтинговата организация регистрират позитивно също и включването на българския лев във Валутния механизъм II и присъединението на България към Банковия съюз през 2020 година Като ограничавания пред рейтинга са оценени Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, който в съпоставяне със международните стандарти е на умерено ниво, както и оставащите структурни и институционални спънки.

Стабилната вероятност отразява упованието, че икономическото възобновяване на България ще се ускори през идващите две години, подкрепено от по-нататъшно асимилиране на фондове от Европейски Съюз. Въпреки, че някои ограничения за фискално подкрепяне ще бъдат продължени през 2022 година, от рейтинговата организация чакат стесняване на бюджетните дефицити през идващите две години, което ще резервира обществения дълг невисок. Стабилната вероятност пред рейтинга отразява също упованията, че стопанската система няма да бъде изложена на несъответствия във външния или финансовия бранш.

Рейтинговата организация би повишила кредитния рейтинг, в случай че икономическото възобновяване на България е съпроводено с по-бърза фискална консолидация или се следи по-силна външна позиция на страната по отношение на плануваната. В дълготраен проект рейтингът би могъл да бъде нараснал при присъединението на страната към еврозоната.

Сред факторите, които биха довели до намаляване на рейтинга, е по-бавното икономическо възобновяване, да вземем за пример, тъй като директните последствия от пандемията ще се окажат по-дълготрайни в сравнение с се чакат сега. Това евентуално ще се отрази в забавена фискална консолидация и непрекъснато възходящ чист обществен дълг през идващите няколко години. Макар и малко евентуално, в средносрочен проект от S&P биха подхванали отрицателни дейности по оценката на рейтинга, ако се появят несъответствия във финансовия бранш на страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР