Международната рейтингова агенция Moody`s очаква, че през 2019 г. на

...
Международната рейтингова агенция Moody`s очаква, че през 2019 г. на
Коментари Харесай

Moody's очаква запазване на волаивността на пазара на нефт и газ през 2019 г.


Международната рейтингова организация Moody`s чака, че през 2019 година на пазара на петрол и природен газ ще се резервира волативността, като цените на енергийните горива ще зависят от осъществяването от страните от ОПЕК+ на съглашението за ограничение на добива, се споделя в отчет на организацията.

Така да вземем за пример Moody`s предвижда, че междинният ценови диапазон за петрола вид West Texas Intermediate (WTI) ще е 50 – 70 $ за барел, а за природния газ на Henry Hub – 2,5-3,5 $ за милион BTU (британски термини единици).

Както се споделя в отчета, съглашението с ОПЕК+ за ограничение на добива на нефт ще помогне за намаляване на опасенията за „ остатък “ на пазара. Цените през 2019 година ще зависят от това дали страните, участващи в съглашението ще спазят рестриктивните мерки за произвеждане, както и от това какво ще се случи през юни, когато изтича срокът на деяние на договореностите.

Moody`s счита също по този начин, че стартирането в употреба на нова инфраструктура в шистовия басейн Permein в Съединени американски щати в края на 2019 година понижава натиска върху цените на горивата.

„ В същото време мексиканският енергиен бранш се сблъсква с опасности, свързани с такива фактори, като нова държавна политика, която измества фокуса върху преработката вместо върху добива “, прибавя организацията.

ОПЕК и страните отвън петролния картел (ОПЕК+) се договориха в края на 2016 година във Виена за ограничаване на добива на нефт с 1,8 млн. барела дневно от равнището от октомври 2016 година Договорът започва от началото на 2017 година, като бе удължен до края на 2018 година През юни 2018 година ОПЕК+ съгласува задачата за излизане от преизпълнение на изискванията по съглашението, които тогава бяха за 47 %, само че още през ноември бе реализирано решение още веднъж да бъде приложена тактика за ограничаване на производството на нефт.

Съответно, ОПЕК+ на 7 декември взе решение за ограничаване на добива на нефт общо за всички страни по съглашението с 1,2 млн. барела дневно от януари 2019 година в разстояние на половин година. От тях 800 хиляди барела нефт са планувани за ограничаване на страните от ОПЕК, а 400 хиляди барела за страните отвън петролния картел. Русия се съгласи за понижаване на добива с 228 хиляди барела дневно от равнището от октомври 2018 година, прецизира Прайм, който тогава по думите на съветския енергиен министър Александър Новак са били 11,4 млн. барела дневно.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР