Международната рейтингова агенция Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Първа

...
Международната рейтингова агенция Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Първа
Коментари Харесай

Moody’s повиши рейтинга на Fibank


Международната рейтингова организация Moody's увеличи дълготрайните депозитни рейтинги на Първа капиталова банка на B1.

Международната рейтингова организация Moody's базира своята оценка на няколко критерии, измежду които:

- висока дарба на банката да генерира облага и оперативна ефективност;

- необятна депозитна база, която е преобладаваща в структурата на финансиране;

- постоянни ликвидни буфери;

- по-ефективно корпоративно ръководство и ръководство на риска, което Първа капиталова банка развива дружно с Международната финансова корпорация (IFC).

Moody's показва, че Fibank реализира устойчиво равнище на доходи и добра възвращаемост на активите, видно от коефициента й на облага преди хранителни запаси към рисковопретеглени активи от 3,6% към декември 2016 година Агенцията показва, че източниците на доходи за банката са добре разпределени. Коефициентът на ликвидни активи възлиза на забележителните 28%.

Fibank поддържа постоянни финансови буфери, като към края на 2016 година коефициентът на базовия личен капитал от първи ред е 12,0%, а на капитала от първи ред 15,1%, доста над регулаторния най-малко от 11,5%.

Международната рейтингова организация Moody's напомня, че Fibank е третата по величина банка в България, с пазарен дял от 13,3% при депозитите от физически лица и семейства.

По предварителните отчетни данни към 30 юни 2017 година облагата на Първа капиталова банка преди амортизация и налози е в размер на 82 млн. лева, а чистата облага е 40 млн. лева За първите шест месеца на 2017 година чистият лихвен приход е в размер на 124 млн. лева и чистият приход от такси и комисиони е 49 млн. лева

Към 30 юни 2017 година Fibank регистрира значително понижение в общия размер на необслужваните заеми от 9.4% по отношение на 31 март 2017 година, като делът им към кредитния портфейл за второ тримесечие на 2017 година понижава до 23.5% от 26.0%.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР