Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши дългосрочния рейтинг на Първа

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши дългосрочния рейтинг на Първа
Коментари Харесай

Fitch Ratings също повиши рейтинга на Fibank

Международната рейтингова организация Fitch Ratings увеличи дълготрайния рейтинг на Първа капиталова банка от ‘B-’ на ‘B’, а рейтинга й за жизненост от ‘b-’ на ‘b’.

Перспективата по дълготрайния рейтинг на Fibank се резервира постоянна. Повишаването на рейтингите на банката се обуславя от стабилизирането на качеството на активите, подобряването на рентабилността и капитализацията й, и умерения рисков вкус.

Повишаването на рейтинга за жизненост на Fibank отразява стабилизирането на индикаторите за качество на активите на банката и подобренията в ръководство на риска, в това число поредното използване на критериите за подредба на заемите, в сходство с най-високите интернационалните стандартите в промишлеността. В това отношение Първа капиталова банката развива дълготрайно партньорство с Международната финансова корпорация (IFC) за по-ефективно корпоративно ръководство и ръководство на риска.

Рейтингът за жизненост се поддържа също и от постоянното финансиране на банката, основано върху огромния размер депозити на дребно, и положителната ликвидна позиция. Към края на първото тримесечие на годината банката е трета в сегмента с привлечени средства по депозити на физически лица в размер на 6,3 милиарда лева, а коефициентът на ликвидни активи възлиза на забележителните 28%.

От Fitch означават, че през 2016 година банката е осъществила оперативна облага на база доходи от активността, подкрепени от мощния чист лихвен марж, рационалната успеваемост на разноските (49% съответствие разходи/приходи), и понижението в разноските за обезценки. За 2016 година Fibank регистрира облага от 266 млн. лева преди хранителни запаси и налози.

Повишената доходност на банката е знак за анализаторите от Fitch, че тя ще продължи да поддържа оперативната облага чрез понижените разноски за обезценки, обуславяни от усъвършенстваната икономическа среда. Според предварителните отчетни данни към 30 юни 2017 година облагата на Първа капиталова банка преди амортизация и налози е в размер на 82 млн. лева, а чистата облага е 40 млн. лева За първите шест месеца на 2017 година чистият лихвен приход е в размер на 124 млн. лева и чистият приход от такси и комисиони е 49 млн. лева

На 4 юли 2017 година интернационалната рейтингова организация Moody's присъди дълготраен рейтинг “B1” за депозити на Fibank със постоянна вероятност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР